А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Креатин
Креатинът е аминокиселина, която в
естественото си състояние се намира в гръбначните организми и подпомага
доставянето на енергия към мускулите и нервите. Ролята на креатина в организма
е свързана с процесите на мускулното съкращение. Основен източник на енергия за
него се явява аденозинтрифосфатът (АТФ), който се разгражда до аденозиндифосфат
(АДФ). Съдържанието на АТФ в мускулите е малко и когато е необходимо да се
извършва по-продължителна мускулна работа, той трябва да се ресинтезира бързо.
Възстановяването от АДФ до АТФ в анаеробна фаза се извършва с помощта на
креатинфосфата (КФ). Основната функция на креатина е увеличаването на
енергийния резерв в мускулите.[
Калория
Калория (от лат.calor
- топлина) е единица за измерване на енергия, означавана с единицата cal.
За пръв път единицата калория е дефинирана от професор Никола Клеман през 1824
като килокалория (kcal - 1 kcal = 1000 cal), като една
килокалория представлява количеството енергия необходимо да се загрее 1 килограм
водас 1 °C.
Според системата SI единицата използвана за количество енергия е джаул(J),
а калорията се използва главно за указване на енергийната стойност
(калоричност) на храни. Всички режими на хранене са съобразени с количеството
калории, които дневно поема човешкото тяло и поради тази причина почти всички
съвременни хранителни продукти включват информация за количеството калории,
които организма би приел при тяхното усвояване.
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Copyright © 2009 Fitness.bg | За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка | Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн |