Фитнес БГРЕЧНИК

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

В

Въглехидрати

Въглехидратите са голяма група органични вещества, изпълняващи важни биологични функции в живите организми. Към тях спадат глюкозата, фруктозата, захарозата, нишестето, целулозатаи др. Изграждането на всички органични вещества на клетката има за основа хлорофилния фотосинтез на въглехидратите в зелените части на растенията. Този процес доказва качествения състав на въглехидратите. Те са изградени от въглерод, водород икислород. Въглехидратите са основна част от храната на живите организми. 80% от сухото вещество на растенията и 20% от това на животнитесе пада на въглехидратите. Наименованието на въглехидратите е възникнало въз основа на представата, че те са разглеждани като хидрати на въглерода. Тяхната обща формула е Сn2О)m или СnН2mОm, в която съотношението между водорода и кислорода е 2:1, като при водата. По-късно е било установено, че съществуват съединения, които по качествен и количествен състав съответстват на тази формула, но имат различни свойства и следователно те не са въглехидрати (например: оцетна киселина- С2Н4О2, оцетен анихидрид- С4Н6О3 и др.). Освен това са познати редица въглехидрати, които не отговарят на общата им формула, но по строеж и свойства се отнасят към този клас съединения (например дезоксирибозата– С5Н10О4).По систематичната номенклатура въглехидратите се наричат глуциди.

 

Вегетарианство

Вегетарианството е течение в диетологията, чийто последователи в най-общия смисъл на думата не консумират месо. В по-тесен смисъл вегетарианството се дели на:

1. Лактоововегетарианство – не се яде месо, но се консумират мляко, млечни продукти и яйца (разбира се и плодове и зеленчуци).
2. Лактовегетарианство – не се приемат месо и яйца.
3. Веганство– стриктно вегетарианство, при което от диетата са изключени месото, яйцата, млякото и млечните продукти.
4. Суровоядство – последователите на този хранителен режим консумират растителни храни, които не са обработени термично. Единствената обработка е пюриране и изсушаване.


А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

"Ако продължаваш толкова много да ми знаеш, ще те изпитам на каквото незнаеш и ще ти пиша каквото аз си знам."
Учителка по англ. език СОУ "Цар Симеон Велики" - гр. Видин
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.5511s