А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Въглехидрати
Въглехидратите са голяма
група органични вещества, изпълняващи важни биологични функции в живите
организми. Към тях спадат глюкозата, фруктозата, захарозата, нишестето, целулозатаи
др. Изграждането на всички органични вещества на клетката има за основа хлорофилния
фотосинтез на въглехидратите в зелените части на растенията. Този процес
доказва качествения състав на въглехидратите. Те са изградени от въглерод, водород
икислород. Въглехидратите са основна част от храната на живите организми. 80%
от сухото вещество на растенията и 20% от това на животнитесе пада на
въглехидратите. Наименованието на въглехидратите е възникнало въз основа на
представата, че те са разглеждани като хидрати на въглерода. Тяхната обща формула
е Сn(Н2О)m или СnН2mОm,
в която съотношението между водорода и кислорода е 2:1, като при водата.
По-късно е било установено, че съществуват съединения, които по качествен и
количествен състав съответстват на тази формула, но имат различни свойства и
следователно те не са въглехидрати (например: оцетна киселина- С2Н4О2,
оцетен анихидрид- С4Н6О3 и др.). Освен това са
познати редица въглехидрати, които не отговарят на общата им формула, но по
строеж и свойства се отнасят към този клас съединения (например дезоксирибозата–
С5Н10О4).По систематичната номенклатура
въглехидратите се наричат глуциди.
Вегетарианство
Вегетарианството е течение в диетологията, чийто последователи в най-общия смисъл на думата не консумират месо. В по-тесен смисъл вегетарианството се дели на:
1. Лактоововегетарианство – не се яде месо, но се
консумират мляко, млечни продукти и яйца (разбира се и плодове и зеленчуци).
2. Лактовегетарианство
– не се приемат месо и яйца.
3. Веганство–
стриктно вегетарианство, при което от диетата са изключени месото, яйцата,
млякото и млечните продукти.
4. Суровоядство –
последователите на този хранителен режим консумират растителни храни, които не
са обработени термично. Единствената обработка е пюриране и изсушаване.
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Copyright © 2009 Fitness.bg | За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка | Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн |