Фитнес БГЛюбопитно

Какво подсказват обувките ни за нас

Какво подсказват обувките ни за нас - Фитнес БГ Дали е възможно да разберем какъв е човекът по обувките му? Изследователи са открили, че можем да познаем възрастта, приходите и дори някои психологически черти просто като видим любимия чифт обувки на някого.

В изследването, проведено в Канзас, САЩ, взели участие над 200 души на възраст от 18 до 55 години. Те трябвало да изпратят снимка на любимите си обувки, които носят най-често, след което да попълнят отделен личностен въпросник. Друга група от 63 души след това трябвало да огледат снимките и да оценят собствениците на обувките по различни критерии.

„Оценяващите” успели да уловят основното доста бързо – лъснатите и маркови обувки се асоциирали правилно с наличието на повече пари, маратонките и кецовете се асоциирали с младостта, а протритите и овехтели обувки – с ниския доход на собствениците им.

Истинската изненада била в това колко точно били оценени психологическите профили на хората по обувките им – например степента на тревожност при обвързване (чувство за тревога и страх, че близките взаимоотношения с някого накрая неминуемо ще завърши с изоставяне).

Изследователите останали силно изненадани, тъй като предполагали, че отговорите на оценяващата група ще са базирани само върху поддръжката и вида на обувките. Износените подметки например се свързвали със спокойната натура на собственика им, докато педантично поддържаните обувки предполагали, че ги притежава човек, който е свръхангажиран с външния си вид и затова е възможно да изпитва посочения по-горе страх от обвързване.

Предположенията на оценяващите били верни като цяло, но подобно изследване има и своята „сива зона” – износените обувки могат да са показател, че собственикът им е пълен непукист, но може и да има ниско самочувствие. Затова и според самите автори на изследването „Видът на обувките все пак не винаги е точен индикатор за личността”.

Разбира се, това не е първото проучване, което изучава връзката между външния вид на хората и здравето им. Изследване, проведено от института по бизнес към университета Нюкасъл, свързва физическата красота през младостта с по-доброто здраве и житейски перспективи (повече приятели, по-висок доход, по-добро качество на живота) на по-късен етап. Друго изследване предполага, че закръглените пропорции и цялостната атрактивност е признак за здраве при жените (но пък, оказало се, същото не важи за мъжете).

Изследването на университета на Канзас показва, че външния ни вид не само може да служи като показател за здравето „отвътре”, но това правило важи дори за всичко – от главата до петите (буквално!). Подробните резултати са публикувани в изданието Journal of Research in Personality.

Източник:zdrave.bg


назад

Още любопитни статии:

» Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите
» Диетата на Щефи Граф
» Фитнес според зодията? Защо пък не!
» Защо сънуваме
» Диетата на Мадона
» Какво ни прави щастливи...
» Какво подсказват обувките ни за нас
» По-добре е не всички да ви харесват
» Да доживееш до 90...
» Организмът ни винаги знае кога и от каква храна има нужда

вижте всички любопитни статии

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Върви си вълка из гората и гледа заека се задава тичайки и си вика:
- Едно, три, едно, три ....
- Абе заек, защо викаш едно, три бе?
- Толкова ми се чука, че две не виждам.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.8045s