Фитнес БГЛюбопитно

Йога – една все по-модерна алтернатива

Йога – една все по-модерна алтернатива - Фитнес БГ Ако сте се решили да се занимавате с йога, може би се колебаете кой вид е най-подходящ за вас. Днес освен класическите видове йога с хилядолетни традиции съществуват десетки съвременни разновидности, в които има нови акценти.
Предлагаме ви най-разпространените видове съвременна йога.

Хатха йога
Почти всички съвременни видове са разновидност на хатха йога. Това направление се е зародило през 6 век и се смята за най-новото направление сред класическите. Неговите основни елементи са определени пози (асани), упражнения за дишането (пранаяма), отпускане и медитация. Целта на хатха йога е да се постигне душевен покой и баланс между тялото, духа и обкръжаващия свят.

Аштанга йога е динамичен вид йога, който напомня аеробиката. Упражненията се изпълняват в много бързо темпо. Серията от пози винаги се повтаря в една и съща последователност при определен дихателен ритъм. Аштанга е подходяща за хората, които имат добра физическа подготовка и не се страхуват от големите натоварвания. Именно този енергичен вид е подходящ за подрастващите.

Йога Айенгара е наречена на името на своя създател. Всяка асана се извършва продължително време и преходът към следващата се осъществява бавно и плавно. Занятията по този метод започват с елементарни пози, които постепенно се усложняват. Тази вид йога е подходящ за хора с ограничена подвижност, а също за тези, които водят малко подвижен начин на живот. Тялото става гъвкаво и силно, а едновременно с това се изравняват енергийните канали и се постига душевно равновесие.

Бикрам йога също е наречена на името на своя основател. Тази школа често е наричана “гореща йога”. Занятията се извършват в помещение, където въздухът достига до 40 градуса С. Мускулите стават еластични, а токсините се извеждат от организма. За 90 минути се извършва последователна смяна на 26 пози. Този вид йога способства за премахване на стреса, подобряването на притока на кръв до всички части на тялото и е особено ефективен в борбата с наднорменото тегло. Препоръчва се на хора, които страдат от диабет, артрит, но преди да се заловят с нея те трябва да направят консултация с лекар относно извършването на физически упражнения при висока температура.

Силовата йога (power yoga) е интензивен вид, при който упражненията не се изпълняват в строга последователност, но задължително с еднаква интензивност. Силовата йога е подходяща за хората с добра физическа подготовка, които желаят да увеличат гъвкавостта и да изравнят мускулния си дисбаланс, което често се среща при спортистите. Енергичната смяна на пози прилича на танци и изисква голяма концентрация.

Винийога е терапевтичен подход към йогата. Всяка поза се изгражда според индивидуалните нужди и възможности. В този случай е важно не правилното изпълнение на позата, а получените от нея усещания. Този вид йога е препоръчителен за хора, които са прекарали физическа травма и искат да се избавят от нейните последици.

Кундалини йога има за цел да разкрие енергията на Кундалини или “спящата змия” (кундалини в превод от санскрит означава “навита на кълбо змия), която се намира в долната част на гръбнака. По време на упражненията змията се събужда и бавно пропълзява покрай гръбначния стълб. В тялото постъпва нова енергия. Този вид йога не изглежда много романтичен, но пък е подходящ за всички. Той изисква максимални усилия при изпълняване на позата и задържане в това положение.

Йогалатес обединява в себе си медитативните и развиващите гъвкавост елементи на йогата със системата за силови упражнения пилатес. Помага за поддържането на тялото в добра форма и е подходяща за всякакво ниво на физическа подготовка.

Йогабит редува енергични и бавни движения в стил йога. Упражненията се извършват под звуците на съвременна музика. Занятията включват бавна част за загрявка, след това интензивно натоварване, упражнения по двойки и медитация. Основната цел на йогабита е получаването на удоволствие от физическите натоварвания. Този вид йога можа да се отнесе към фитнеса с елементи на йога – от значение е спонтанността на движенията.

Учението йога е толкова обширно, че всеки ден дава идеи за нови приложения: йога за бременни, йога за бебета, за водещите заседнал начин на живот, за болните от сърдечно-съдови заболявания и т.н. Не е задължително да се привързвате само към един вид йога. Можете да опитате различните видове и да изберете един или два, в зависимост от предпочитанията си. Важното е занятията да се провеждат редовно.
Преди упражненията не се препоръчва да се яде тежка храна, но е задължително да се пие вода.
Повечето хора, занимаващи се с йога, потвърждават, че тя им помага не само за физическата кондиция, но и да се опознаят и самоусъвършенстват.

Източник:zdrave.bg
 


назад

Още любопитни статии:

» Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите
» Диетата на Щефи Граф
» Фитнес според зодията? Защо пък не!
» Защо сънуваме
» Диетата на Мадона
» Какво ни прави щастливи...
» Какво подсказват обувките ни за нас
» По-добре е не всички да ви харесват
» Да доживееш до 90...
» Организмът ни винаги знае кога и от каква храна има нужда

вижте всички любопитни статии

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

На пазара човек продава петел. Идва купувач.
- Гони ли кокошките?
- Гони ги, та не му стигат, ами и на овцете се качва, и на кравата се опитва…
- Че тогава защо го продаваш?
- Взе да заглежда и жената…

Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.7126s