Фитнес БГЛюбопитно

Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите

Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите - Фитнес БГ Социалните мрежи, на първо място сред които, разбира се, Фейсбук вече са сред най-посещаваните сайтове в Мрежата. И оказва се, доста прост софтуер може да анализира това, което правим и най-вече благодарение на това кога натискаме бутона „Харесвам”, дава почти напълно точна информация за възрастта, националността, коефициента за интелигентност, политическите убеждения и дори сексуалната ориентация.

Според резултатите от изследване, публикувано в американското периодично издание Proceedings of the National Academy of Sciences, всички тези данни могат да бъдат събрани с доста проста програма, наречена myPersonality app. Чрез нея учени от Лабораторията по психометрия към Университета „Кембридж” и компанията Microsoft Research Cambridgе са анализирали профилите на над 58 хиляди ползватели на Фейсбук, дали своето съгласие за експеримента.

Учените пуснали анализ на натисканията на бутона „Харесвам” през специално създаден алгоритъм, а след това сравнили получени резултати с публичните данни от самите профили.

Разбира се, софтуерът не се справил на 100% с разгадаването, но резултатите били толкова близо до истината, че учудили дори самите изследователи. Например в 95% от случаите програмата определила правилно етническата принадлежност и расата, с 88% точност – какви е политическата ориентация. В 82% от случаите софтуерът разгадал и религията, която абонатът на Фейсбук изповядва.

Първоначална цел на изследването била да анализира какво и доколко може да разкаже за нас информацията, която публично споделяме в социалните мрежи и съответно е достъпна за всеки. „Вие може и да не сте обявили каква е сексуалната ви или политическа ориентация, каква религия изповядвате или били ли сте пристрастени към наркотични вещества, но подобно приложение, чиято изработка не е особено сложна, може да извлече с голямо достоверност тази информация, анализирайки кога и на какво натискате бутона „Харесвам”, твърдят авторите на изследването.
 
Източник:http://zdrave.bg


назад

Още любопитни статии:

» Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите
» Диетата на Щефи Граф
» Фитнес според зодията? Защо пък не!
» Защо сънуваме
» Диетата на Мадона
» Какво ни прави щастливи...
» Какво подсказват обувките ни за нас
» По-добре е не всички да ви харесват
» Да доживееш до 90...
» Организмът ни винаги знае кога и от каква храна има нужда

вижте всички любопитни статии

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Някакъв тип се напива от мъка в кръчмата. Барманът го пита:
– Какво става, защо пиеш?
– Ами жена ми спи с мен само по веднъж в седмицата.
– Пак си добре, с другите ми клиенти спи веднъж в месеца.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.6707s