Фитнес БГЛюбопитно

Познавате ли добре сърцето си

Познавате ли добре сърцето си - Фитнес БГ Според статистиката на всеки две минути някой се “хваща за сърцето”. За съжаление не всички от тези хора успяват дори да стигнат живи до болницата. Инфарктът поразява внезапно и смъртоносно. Да се игнорира болката в гърдите, на практика означава да не подозирате, че може би имате съриозен сърдечен проблем, който трябва незабавно да бъде консултиран със специалист и лекуван.

Нека да проверим колко добре познавате сърцето си.

Трезвениците, които нe употребяват алкохол, оказват голяма услуга на сърцето си.
Това не е съвсем вярно. Изследвания показват, че умерената употреба на червено вино оказва благотворно влияние на сърцето. Малките дози алкохол помагат на хората да се отпуснат и премахват напрежението. Тези, които умеят да пият вино, показват тенденцията да живеят по-дълго, отколкото абсолютните трезвеници. “Откровеното” пиянство обаче допринася много за разрушаването на сърцето и кръвоносните съдове.

Само мъжете страдат от сърдечни пристъпи.
Това не е вярно. Женските хормони (естрогените) действително защитават сърцето на жените, но само до настъпването на менопаузата. От този момент шансовете за смърт от инфаркт при мъжете и жените практически са еднакви.

Пушенето съществено увеличава риска от болести на сърцето.
Вярно е. Химическите вещества на цигарения дим заставят съдовете да се свиват, което може да доведе до тяхното хронично увреждане. Отказването на цигарите намалява риска от сърдечен пристъп.

Трябва да се изключат мазнините от ежедневната ни храна.
Не е вярно. Някои мазнини дори подобряват здравето на сърцето. Ежеседмичната порция морска риба, съдържаща ненаситени мастни киселини омега-3, намалява риска от инфаркт. Омега-3 понижават нивото на лошия холестерол в кръвта.
Съвсем противоположен ефект имат наситените мазнини (краве масло и другите животински мазнини) – те запушват жизнено важните артерии.

Моят баща умря от сърдечно болест, значи и аз съм обречен.
Не е вярно. Семейната история на сърдечните болести е само един от седемте рискови фактори. По-важни и определящи са пушенето, високото кръвно налягане, високият холестерол, недостатъчното движение (хиподинамиката), наднорменото тегло и диабетът.

Твърде дебелите хора постепенно убиват сърцето си.
Вярно е. Лекарите причисляват индекса на масата на тялото към рисковите показатели за сърдечните заболявания. Ако той е над 30, рискът е значително по-голяма.
Пълнотата увеличава натоварването на сърцето и е предпоставка за високо кръвно налягане. Но ако редовно се занимавате с физкултура и се храните здравословно, високият индекс на телесното тегло не е толкова опасен, тъй като работата на мускулите помага на сърцето.

Аз съм само на 42 години и още е рано да се притеснявам за сърцето си.
Това не е вярно, защото инфарктите през последните години силно се “подмладиха”. Все повече са случаите на сърдечен пристъп при хора дори под 35 г. Рисков фактор не е толкова възрастта колкото високият холестерол в кръвта.

Източник:http://zdrave.bg


назад

Още любопитни статии:

» Фейсбук: ползването на Like бутона може да разкаже много за нас самите
» Диетата на Щефи Граф
» Фитнес според зодията? Защо пък не!
» Защо сънуваме
» Диетата на Мадона
» Какво ни прави щастливи...
» Какво подсказват обувките ни за нас
» По-добре е не всички да ви харесват
» Да доживееш до 90...
» Организмът ни винаги знае кога и от каква храна има нужда

вижте всички любопитни статии

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Две блондинки си говорят и едната пита другата:
- Муцка, абе според теб,кое по-далече: Лондон или Луната!
А другата и отговаря:
- Абе Муцка толкова си ми глупавичка, ти да виждаш някъде Лондон!!!
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.6359s