Фитнес БГНовини

04.10.2014

6 храни, които засилват имнунната ви система

6 храни, които засилват имнунната ви система - Фитнес БГ Понякога толкова се отнасяме в натовареното си ежедневие, че напълно взимаме за даденост някой неща. Едно от тези неща е здравето. С настъпването на зимата разболяването е въпрос на време, ако имунната ви система на е достатъчно силна. Чак когато се разболеем, осъзнаваме колко е хубаво да си здрав. Здравето ни също така е и пряко свързано с тренировките. Ако човек е болен, той не може да даде всичко от себе си в залата, или в по-лошия случай, не може въобще да тренира.

Въпреки, че това няма да спре резултатите ви, определено може да ги забави, ако не внимавате. За това най-доброто решение, е да предотвратите такава ситуация, а най-добрият начин за това е да засилите имунната си система. Добрият начин на хранене е достатъчен да си набавяте нужните витамини, но понякога това не е достатъчно за пълноценното функциониране на имунната ви система. За това, добавянето на храни, богати на специфични витамини и минерали, ще е от голяма полза. Ето шест такива храни, които подпомагат имунната ви система:

1. Лук и чесън
Лукът и чесънът съдържат множество антисептични и имуностимулиращи агенти. Освен това чесънът помага с отпушването на синусите, както и убива вредните бактерии в стомаха ви, които могат да причинят болести.

2. Цитрусови плодове

Цитрусите са изключително богати на витамин C, който е един от основните стимулатори на имунната функция. Проучванията показват, че 1-8 (1000-8000 мг) грама витамин C са достатъчни да намалят симптомите на настинка с 23%. Освен в цитрусовите плодове, витамин C се намира в големи количества в доматите, броколите, червените чушки, папаята и други.

3. Мед
Сладко и полезно! Медът има множество медицински ползи. Освен, че покрива гърлото ви и помага при болно гърло, медът има антиоксидантни и антибактериални способности. Когато взимате мед, избягвайте да купувате този от супермаркетите, тъй като той има ниско съдържане на антиоксиданти. Вместо това взимайте естествен мед собствено производство.

4. Гъби
От векове хората използват гъбите за засилване на имунната система. Гъбите увеличават производството на бели кръвни телца, като същевременно засилват функцията им. Нищо чудно, че Супер Марио толкова ги обича!

5. Ядки
Ядките са богати на множество минерали, и по-специфично цинк. Цинкът е отговорен за цялостното функциониране на имунната система, така че достатъчният му прием е изключително важен. Други добри източници на цинк са боб, червени меса, морски деликатеси и други.

6. Чай
Проучване на университета Харвард показва, че хора, които пият по пет чаши черен чай на ден в продължение на две седмици имат 10 пъти повече интерферон, борещ се с вируси в кръвта си, от контролната група, която приемала плацебо. Аминокиселината, която е отговорна за това значително увеличение е L-theanine, която се намира в големи количества и в зеления чай. Пийте по няколко чаши зелен или черен чай на ден за максимален ефект.

Прибавянето на тези храни към диетата ви моментално ще подсили имунната ви система. Колкото по-малко време прекарвате вкъщи на легло, толкова повече време ще прекарате тренирайки и подобрявайки резултатите си. До следващия път.

Автор : Павел Владов


назад

Още новини:

» Защо захарта е вредна
» 3 храни, които да добавите към диетата си, за повече резултати
» Комбиниране на храните
» Как да подобрите здравината на костите чрез упражнения
» Проста формула за покачване на маса
» Елдата - Супер храна
» 3 добавки за по-анаболни хранения
» Лесен начин да забързате метаболизма си - Съвет за повече резултати
» Медитацията – отвъд модата
» Най-ефективното кардио за бързо отслабване и повече мускулна маса?

вижте всички новини

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Две мечки легнали да спят зимен сън, но мъжката нещо се върти.
Женската му се скарала:
-Колко пъти да ти казвам - след септември никакво кафе...
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.5501s