Фитнес БГНовини

08.02.2014

Вредно ли е млякото?

Вредно ли е млякото? - Фитнес БГ В днешно време голяма част от храните, които приемаме, преминават агресивна обработка преди да стигнат в супермаркетите, а от там на трапезата ни. Млякото е една от тези храни. Чувайки въпроса "Вредно ли е млякото?", повечето от вас биха казали не. Това може би не е точно така.

Както всичко друго, което ядем, и млякото не е такова, каквото е създадено да бъде от природата. Поради повишените нужди от мляко, производството трябва да наваксва. В резултат на това кравите постоянно биват доени, което ги отслабва и намалява качеството на млякото. Освен това, кравите биват тъпкани с растежен хормон, за да могат да растат по-бързо и съответно да произвеждат повече мляко. Приемът на големи количества растежен хормон води до образуването на хормона IGF-1, който е на практика безобиден за кравите, но е свързан с ракови образувания у хората. Освен с растежен хормон, кравите биват тъпкани с храна, за да надебелеят. Това в комбинация с растежния хормон води до отслабване на имунната им система. За да не умират кравите (което би довело до спад в производството), им се дават големи количества антибиотици. Крайният резултат е мляко със завишени нива на естроген (поради причинения от растежния хормон и угояване хормонален дисбаланс) и пълно с остатъчни вещества от антибиотиците. Последния пирон в ковчега идва при пастьоризирането, тъй като процесът силно нарушава естествените стойности на млякото и ни остава само продукт подобен на мляко пълен с хормони и антибиотици.

Не казвам всички тези неща за да ви плаша. Напротив. Опитвам се да ви помогна да направите правилния избор и да подобрите здравето си. Не казвам да не пиете мляко. Ако можете обаче се стремете да си набавяте истинско природно мляко. Най-добрият начин е да си купувате на село от свободно отглеждани крави. Има хора, на които млякото не им понася, независимо дали е истинско или преработено. Както знаете, приемът на храни, които тялото ви не понася може да има множество негативни ефекти за здравето ви. Това значи ли, че трябва да спрете да ядете млечни продукти до края на живота си? Не. Има алтернатива - козето мляко. То е страхотен избор, понеже козите имат само 1 стомах (за разлика от кравите, които имат 4, което е една от причините да могат да изтърпят огромните количества хормони и антибиотици). Това значи, че млякото им е значително по-малко обработвано и е значително по-чисто от кравето. Същото важи и за продуктите от биволско и овче мляко.

И така, вредно ли е млякото? На кратко, зависи. Ако кравето мляко ви понася, имате избор дали да си купувате естествено или преработено. Ако тялото ви не го търпи, имате голям избор от други млечни продукти (от козе, овче или биволско мляко). В крайна сметка е важно да имате прием на млечни продукти, тъй като те притежават невероятни качества и са изключително полезни. А от какво мляко ще са тези продукти, зависи от вас. До следващия път.

Автор : Павел Владов


назад

Още новини:

» Защо захарта е вредна
» 3 храни, които да добавите към диетата си, за повече резултати
» Комбиниране на храните
» Как да подобрите здравината на костите чрез упражнения
» Проста формула за покачване на маса
» Елдата - Супер храна
» 3 добавки за по-анаболни хранения
» Лесен начин да забързате метаболизма си - Съвет за повече резултати
» Медитацията – отвъд модата
» Най-ефективното кардио за бързо отслабване и повече мускулна маса?

вижте всички новини

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Приятели гледат финала на маратонско бягане. Единият гледа с бинокъл:
- Гледай, според мен онзи състезател с червената вратовръзка има най-големи шансове да спечели.
- Прав си,- казва другият.- Само че това не е вратовръзка, а езика му.


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.5835s