Фитнес БГНовини

03.06.2014

Колко важна всъщност е водата?

Колко важна всъщност е водата? - Фитнес БГ МНОГО. Ако четете това, най-вероятно сте дехидратирани. Повечето хора страдат от дехидратация, без дори да го осъзнават. Замислете се и си отговорете сами, колко вода изпихте днес? Не напитки, не кафета, само вода. Странно нали? Толкова сме заети в ежедневието си, че понякога забравяме да се храним и да пием вода. А това е лошо.

Водата е жизнено важен елемент в нашето тяло. "Водата е живот" не е просто реплика от реклама, а истината. Ние самите сме като ходещи контейнери с вода. Всичко в тялото ни се захранва от вода, въздух и храна, а повечето хора имат сериозен недостиг и на 3-те. Много пъти до сега сме говорили за храната, за това в какви количества и от какви източници да си я набавяте. За това днес ще говорим за водата.

Няма една обща формула, която да определя какво количество вода е нужно на тялото ни. Това зависи от множество фактори като възраст, физическа активност, диета, това в коя част на света живеете наред с много други. Общо казано, на средно статистическия човек са нужни между 2,5 и 3 литра вода на ден. Под средно статистически човек се разбира някой, който не тренира и живее относително заседнал начин на живот. Активния човек от друга страна има нужда от повече. В зависимост от нивото ви на активност се целете към 3 до 5 литра вода на ден. Съответно ако се намирате в по-топъл климат, се стремете да приемате повече вода, но не повече от 5 литра. Хубаво е да пиете по малко вода на отброени глътки. Може да звучи глупаво, но ако изпиете 5 пъти по 1 литър на ден, първо натоварвате тялото си, и второ се лишавате от полезните ефекти от приема на вода. Пийте вода отмерено между храненията си, най-вече през по-активната част от деня. Като съвет, изпийте 500-1000 мл вода веднага след ставане (на малки глътки), тъй като това помага пречистването на тялото, както и забързва метаболизма. Вечерта приемайте по-малки количества вода, тъй като тялото не се нуждае от много течности по това време.

Важно е да се спомене и качеството на водата. Малко хора обръщат внимание на това, но водата не е еднаква, и не говоря за разликата между изворна и минерална вода. Водата, която тече в домовете ни е силно и агресивно пречиствана и е далеч по качество от водата на високо в планините. По възможност пийте вода от природни извори и избягвайте да пиете вода от чешмата у вас или да си купувате в бутилки. За повечето от вас това вероятно ще е трудно, така че като алтернатива потърсете пречистващи водата уреди - кани, приставки за чешми и т.н.

Още факти за водата:
- Повечето пъти, когато сте гладни, всъщност сте жадни. Пийте повече вода между храненията си за да избегнете това.
- Много храни съдържат вода, особено плодовете и зеленчуците. (динята и краставицата имат водно съдържание над 90%).
- Когато приемате креатин е много важно да приемате повече вода.
- Съчетайте високия прием на вода с висок прием на сол. Просто солете всичките си хранения.
- Теглото, което човек губи след физическа активност е вода, а не мазнини (ето още една причина да не се мерите след тренировка).

Водата е изключително важна за нас и тялото ни, повече от колкото можете да си представите. Тази статия е просто върха на айсберга, но ви дава нужната информация за важността на това да се хидратирате. Ако искате още статии на тази тема, споделете в нашата Facebook страница. До следващия път.

Автор : Павел Владов


назад

Още новини:

» Защо захарта е вредна
» 3 храни, които да добавите към диетата си, за повече резултати
» Комбиниране на храните
» Как да подобрите здравината на костите чрез упражнения
» Проста формула за покачване на маса
» Елдата - Супер храна
» 3 добавки за по-анаболни хранения
» Лесен начин да забързате метаболизма си - Съвет за повече резултати
» Медитацията – отвъд модата
» Най-ефективното кардио за бързо отслабване и повече мускулна маса?

вижте всички новини

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Мутра си купил свещички за хемороиди. Чете в указанието:
"Свещичките се поставят в ануса". Рови в кутийката и беснее:
- Гадове мръсни! Другото си е тука, ама ануса не са сложили. Сега тия свещички какво, в задника ли да си ги завра…


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.6092s