Фитнес БГНовини

25.01.2014

Как да подобрим инсулиновата си чувствителност за повече резултати

Как да подобрим инсулиновата си чувствителност за повече резултати - Фитнес БГ Колко от вас знаят какво е инсулинова чувствителност? А колко от вас знаят колко е важна тя както при отслабване, така и при качване на мускулна маса? И на края, колко от вас искат да разберат? Чудесно! Да започваме тогава.

На кратко казано, инсулиновата чувствителност на която и да е структура в нашето тяло (като мускулите ни) определя колко добре тя отговаря на инсулин. Ако една структура има висока инсулинова чувствителност е нужно само малко количество от хормона за да се свърши нужната работа и обратното. В общи линии, ако мускулите ви имат по-големи нива на инсулинова чувствителност от мастните ви клетки, хранителните вещества, които тялото усвоява от храната ще бъдат насочени към мускулите, а не мастните депа. Това е така, понеже инсулинът е хормон, който дава сигнал на тялото да отвори "складовите" тъкани - мускулите, мастните депа или черния дроб. Ако една от тези тъкани е по-чувствителна към инсулин и отговаря по-добре на него, тогава тя ще приема повече хранителни вещества.

От горе написаното е явно, че искаме мускулните ни клетки да са по-чувствителни към инсулина. Как можем да направим това? Като цяло това зависи от няколко фактора - генетиката играе роля, моментното ви физическо състояние(колкото по-малко мазнини имате, толкова по-чувствителни са мускулите ви към инсулина и също така колкото повече мускули имате, толкова сте по-чувствителни, тъй като това значи повече тъкан, към която да отиват макронутриентите), нивото на активност и стратегията ви за хранене. Така по подразбиране ако качвате мускулна маса или сваляте мазнини, вие автоматично подобрявате инсулиновата си чувствителност. Физическата активност също е важна. Ако сте неактивен(както е през по-голямата част от деня), мастната ви тъкан повишава инсулиновата си чувствителност. Тъй като не сте напрегнат и мускулите ви нямат нужда да се възстановяват, тялото преценява че е подходящ момент да складира енергия за по-късно ползване. Обратното също е истина, за това храненето след тренировка, особено силова тренировка, е най-важно, понеже тогава мускулите ви попиват като гъба всичко, което дадете на тялото си. Този ефект продължава няколко часа след тренировка и после постепенно намалява и тялото измества "склада", така да се каже, към мастните депа.

И така, явно е лесно да имаме добра инсулинова чувствителност във времето след тренировка, дори го правим неволно. Как обаче да я подобрим през остатъка от деня? Ето ви 5 прости и ефективни начина:

1. Канела - Канелата не само подобрява инсулиновата чувствителност на мускулите, но и помага с цялостното регулиране на хормона и забавя навлизането на нутриентите в кръвния поток. Освен това е вкусна, няма калории(което е добре за тези които отслабват), има няколко минерала в големи количества и е богата на фибри. Споменах ли, че е и много евтина? Приемайте по 1 супена лъжица мляна канела преди всяко хранене.

2. Ябълков оцет - Също като канелата подобрява инсуиновата чувствителност, и също така превантира излишното разлагане на храната в стомаха ви. Приемайте по 1 супена лъжица с всяко хранене.

3. Рибено масло - Да, явно няма нещо, което тези малки желатинови капсулки да не правят. Старайте се да приемате от 2 до 4 грама общо.

4. Фибри - Фибрите, също както канелата, забавят абсорбирането на хранителните вещества, което намалява драстичния скок в нивата на инсулин, така че приемайте повече зеленчуци с всяко хранене, най-вече зелени зеленчуци.

5. Контролирайте въглехидратите - Не яжте въглехидрати, особено захари, когато сте неактивни. Съсредоточете по-голямата част от приема си на въглехидрати около тренировката (30-35% преди и 40% след; останалите 25-30% трябва да идват от зеленчуци в останалите ви хранения и евентуално в храненето ви след това в края на тренировката). Така намалявате риска да натрупате мазнини.

Сега вече трябва да сте по-наясно с инсулиновата си чувствителност. Използвайки тези няколко съвета за нула време ще се насладите на нов мускулен растеж. Разбира се това са методи, които да използвате в диетата си. В друга статия ще ви обясня как да подобрите инсулиновата си чувствителност чрез тренировките си. До следващия път.

Автор : Павел Владов


назад

Още новини:

» Защо захарта е вредна
» 3 храни, които да добавите към диетата си, за повече резултати
» Комбиниране на храните
» Как да подобрите здравината на костите чрез упражнения
» Проста формула за покачване на маса
» Елдата - Супер храна
» 3 добавки за по-анаболни хранения
» Лесен начин да забързате метаболизма си - Съвет за повече резултати
» Медитацията – отвъд модата
» Най-ефективното кардио за бързо отслабване и повече мускулна маса?

вижте всички новини

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

ко след дълбок запой станеш със страшен махмурлук, идеш в банята да се поизмиеш, и не се видиш в огледалото - не се плаши!
Ти просто си станал неотразим
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.6827s