Фитнес БГНовини

05.03.2014

5 да НЕ използвате кантари и как да се мерите по-точно

5 да НЕ използвате кантари и как да се мерите по-точно - Фитнес БГ Кантарите не струват. Това не е шега а факт. Кантарът е един от най-лошите начини да измерите прогреса и резултатите си. Ако съдите за отслабването само по кантара, сами се обричате на влакче от емоции.

Колко пъти ви се е случвало цяла седмица да тренирате постоянно и да се храните правилно, да искате да се измерите с нетърпение и в момента, в който стъпите на кантара виждате, че не сте свалили и килограм, или още по-зле, сте качили? Не е приятно усещане.

Само защото кантара показва, че сте качили тегло, не значи че сте надебелели и обратното, само защото показва, че сте свалили тегло, не значи, че сте изгорили мазнини.
Истината е, че едва 15-30% от цялостното ви тегло е мазнини. Ами останалите 70-85%? Те се определят от други фактори, които силно варират през части от деня и в зависимост от това, което сте яли. Ето и някой от факторите:

1. Количеството сол, което сте приели в близките часове (повече сол=повече вода=повече тегло, така че се старайте да приемате най-много 2400 мг сол на ден докато отслабвате).

2. Ако сте жена - дали сте в цикъл. Това може да доведе до подуване и задържане на вода. Ако сте мъж и жена ви е в цикъл, това може да доведе до стрес (шегувам се разбира се. Държанието на жена ви, е това което може да ви донесе стрес).

3. Времето на деня. Когато се събудите стомахът ви е празен и съответно тежите по-малко, докато пък през нощта тежите повече заради всичко прието през деня. Така че когато се мерите задължително го правете по едно и също време от деня. Колкото по-рано, толкова по-точно.

4. Съдържанието на стомаха ви (храната, която сте яли днес, особено ако тялото ви не я усвоява пълноценно, което може да доведе до подуване) и дали сте ходили до тоалетна.

5. Количеството въглехидрати приети в близките часове (всеки грам въглехидрати привлича 2,8 гр вода) Това е една от причините хората да мислят, че ниско въглехидратните диети работят - тялото се освобождава от водата, което води до рязко сваляне на тегло.

И на последно място, дали кантарът ви е верен. Кантарите дават малки разлики, а повечето електронни кантари не отмерват точно.

И така, какво може да използвате, за да следите резултатите си? Добри мерила са:

1. Снимките, понеже никога не лъжат(или поне рядко). Снимки 1 път на 1 или 2 седмици ще са откровени и точни. За най-точни резултати се снимайте винаги в една и съща позиция, пред едно и също огледало, с една и съща светлина, по едно и също време на деня и с възможно най-малко дрехи.
2. Сантиметър. Макар и да не е толкова точен колкото снимките, сантиметърът трудно ще ви излъже. Отново, мерете се по едно и също време и на едно и също място на частта от тялото, която мерите.
3. Другите хора. Уговорете среща с приятел, който не сте виждали от няколко седмици или месеци. Не само, че другите хора имат обективна гледна точка, но и добрите думи за резултатите ви може да ви мотивират допълнително.

Повярвайте ми, кантарът не е ваш приятел. Въпреки, че той може да ви помогне да следите резултатите си, повечето хора разчитат прекалено много на него и биват подведени. Така че изпробвайте някой от другите начини за измерване на резултатите. Сигурен съм, че няма да се върнете отново към кантара.

Автор : Павел Владов


назад

Още новини:

» Защо захарта е вредна
» 3 храни, които да добавите към диетата си, за повече резултати
» Комбиниране на храните
» Как да подобрите здравината на костите чрез упражнения
» Проста формула за покачване на маса
» Елдата - Супер храна
» 3 добавки за по-анаболни хранения
» Лесен начин да забързате метаболизма си - Съвет за повече резултати
» Медитацията – отвъд модата
» Най-ефективното кардио за бързо отслабване и повече мускулна маса?

вижте всички новини

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

- Скъпи, искам за рождения ден едно такова нещо, дето като натисна с крак и ррррраз стрелката от 0 до 100 за 3 секунди!
След 2 дни.
- Скъпа, намерих каквото ми поиска! Заповядай кантарче да се мериш.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.5651s