Фитнес БГНовини

10.06.2014

Вреден ли е хляба?

Вреден ли е хляба? - Фитнес БГ В днешно време хлябът е неотлъчна част от храненето на повечето хора. Свикнали сме да ни казват, че хлябът е важен, че човек не е по-голям от хляба. Дали обаче хлябът ни е толкова нужен и дали въобще е полезен?
Повечето хлябове, които виждате в магазина са направени от бяло пшеничено брашно, в повечето случай толкова обработено, че над 80% от полезните витамини са отстранени, а глутенът в него води до възпаления, хормонален дисбаланс и здравословни проблеми. Освен това към хляба се добавят захар, консерванти и сол. Повечето от производителите добавят съставка на име амилопектин (amylopectin), която навлиза в кръвта по-бързо и от бялата захар. Това значи, че хлябът може да ви направи дебели и то бързо. И ако това не е достатъчно, скорошни изследвания показват, че в хляба се добавят специфични съставки, които водят до пристрастяване. Тоест мозъкът ви ви казва да ядете хляб.
Е добре, явно белият хляб отпада. Ами пълнозърнестият?
Няма значение дали хлябът е бял, типов, пълнозърнест, многозърнест - процесът на обработка е същият и в крайна сметка оставате със силно преработен, лишен от хранителни качества, причиняващ проблеми с теглото и здравето продукт.
Това значи ли, че трябва просто да спрете да ядете хляб? На кратко - да. И спирането на хляба не значи само на трапезния хляб.. Това включва всички сандвичи, питки, франзели и т.н, понеже те се правят от същото преработено брашно. За повечето хора това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ако ви е трудно просто да спрете да ядете хляб, може да го замените с хляб от царевично брашно, но по един или друг начин най-добре е да го изключите от храненето си.

Автор : Павел Владов


назад

Още новини:

» Защо захарта е вредна
» 3 храни, които да добавите към диетата си, за повече резултати
» Комбиниране на храните
» Как да подобрите здравината на костите чрез упражнения
» Проста формула за покачване на маса
» Елдата - Супер храна
» 3 добавки за по-анаболни хранения
» Лесен начин да забързате метаболизма си - Съвет за повече резултати
» Медитацията – отвъд модата
» Най-ефективното кардио за бързо отслабване и повече мускулна маса?

вижте всички новини

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

В цветарския магазин:
- Госпожо, днес купувам за последен път цветя.
- Града ли напускате, господине?
- Не, ще се женя!


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.6041s