Потребител:
Парола:
НОВ ПОТРЕБИТЕЛ? | забравена парола

Фитнес БГсолариум

 

Тенът

Тенът - Фитнес БГ

Тенът – това е защитна реакция на кожата, предназначена да намали вредата на ултравиолетовото лъчение (особено в частта на късите му вълни) и се проявява като потъмняване на кожата ( вследствие увеличаване количеството и цвета на пигмента меланин ) в резултат на въздействието на ултравиолетовото лъчение.
Ултравиолетовото лъчение – това е част от електромагнитният спектър на слънчевото лъчение, заемаща място между видимата част от спектъра и най-дълговълновите ренгенови лъчи.
Слънчевите лъчи, падащи върху повърхността на земята се разпределят на ултравиолетови и инфрачервени.

Условно диапазона на ултравиолетовите лъчи се дели на три поддиапазона: A , B , C.

  • UVC – 200-280 nm , 0% от целия обем на слънчевото излъчване. Това става паради това, че практически цялото ултравиолетово излъчване в диапазона “ C ” се поглъща от озоновия слой на атмосферата, и неговите “пагубни” лъчи не достигат повърхността на Земята;
  • UVB – 280-315 nm , от 0.04% до 0.16% то целия обем на слънчевите лъчи в зависимост от пика на слънчевата активност;
  • UVA – 315-400 nm , 4.9% от целия обем на слънчевото лъчение;

От всичко това следва, че ултравиолетовото лъчение съставлява само малък процент от целия обем на слънчевото лъчение . Ако вземем процентното съотношение на ултравиолетовото излъчване в поддиапазона В спрямо общия обем на ултравиолетовото лъчение, се получава важен критерий, характеризиращ ултравиолетовите лампи.
Тенът се образува в кожата на човека под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Кожата е най-обширният и сложен орган на човешкото тяло, изпълняващ жизненоважна функция и се явява незаменим. Тя се състои от три слоя: епидермис, дерма ( самата кожа ) и подкожни мастни клетки(хиподермис). В долния слой на епидермиса са разположени около 1000-2500см? специални клетки ( меланоцити ) , които играят важна роля в процеса на образуване на пигмента меланин. Пигментът меланин, образуващ се в меланоцита, може да възниква под въздействието на ултравиолета и преминава през два етапа: промеланин под въздействието на UV - B и меланин под въздействието на UV - A .Колкото концетрацията на меланин в меланоцита е по-голама толкова цветът на кожата е по-тъмен.
Тъй като в кожата на човека постоянно присъства определено количество от пигмента меланин, кожата му има определен, характерен за всеки индивид цвят. Това явление носи наследсвен характер и се предава от родител на дете. Това определя наследственият фототип кожа.
Тъй като количеството и цвета на пигмента могат да е бъдат различни, то всички хора, живеещи на европейска територия могат да се разделят на четири групи по тип кожа. Хората, отнасящи се към първата група, имат в кожата си неголямо количество меланин с червен цвят и, следователно, най-светлата кожа. И обратното – хората, имащи в кожата си голямо количество меланин с черен цвят, имат черен цвят на кожата и се отнасят към четвъртата група.
Защитата на кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи е по-силно при хората с четвърти тип кожа (извършва се значително поглъщане на излишъка от ултравиолета от пигмента) и те, без особен риск за здрвето, могат да се излагат по-дълго на ултравиоленово облъчване по сравнение с хората с първи тип кожа.

2.Какво се случва в кожата под действие на ултравиолетовото лъчение?

Ултравиолетовото лъчение в поддиапазона В с дължина на вълната около 295 nm въздейства на меланоцит и стимулира производството от аминокиселини на безцветния пигмент меланин. В дадения случай това лъчение се явява в ролята на катализатор. Ако дозата от това лъчение е недостатъчна се стимулира малко количество меланин, а когато е в повече се образува хистамин, който разрушава ядрата на клетките, образува биологично активно съединение, дразнещо капилярите. Визуално това може да се наблюдава като зачервяване на кожата. Същеврененно само ултравиолетово лъчение на поддиапазона В е способно да откчючи процеса на производство на витамин Д3. Този витамин е много важен за организма и получаването му по друг начин е практически невъзможно. Ултравиолетовото лъчение в поддиапазона А в нормални дози не може да предизвика процеса на производство на меланин, но обезателно е необходимо да присъства при пигментацията на меланина. Едновременно с ултравиолетовото лъчение в поддиапазона А за протичане на процеса на пигментация на меланина е необходим кислород, който се пренася от кръвта. Докото ултравиолетовото лъчение от поддиапазона А може да е налице, процесът на производство на меланин е осигурен. Но това, което трябва да се подчертае за любителите на бързия тен, е че става въпрос само за наличния в кожата меланин.
Едновременно с процеса на пигментация на меланина се извършва и неговото разрушение от оксидантни вещества. Този процес на разрушение на меланина забавя ултравиолетовото излъчване от поддиапазона В и следователно, докато трае неговото въздействие потъмняването на кожата е особено активно. Именно с незначителното количество оксиданти в кожата на негроидната раса може да обясни у тях тъмния цвят на кожата. Този феномен направи впечатление на производителите на различни кремове за тен. В състава на тези кремове, лосиони, глове и др. задължително трябва да влизат антиоксидантни вещества.

3.Kозметичен ефект на солариума:

Козметичният ефект не се изчерпва само с получаване на тен. За целта трябва да разгледаме спектъра на светлината (слънчево лъчение ) известни са най-малко 5 типа лъчи в т.ч. инфрачервени, видим спектър, UVA и UVB, рентгенови, гама. В зависимост от дължината на вълната светлинните частици (фотони) пренасят определено количество енергия която при сблъсък с молекулите съставящи физическите тела отдават тази енергия и биват погълнати или отразени. Тъй като и гама и рентгеновите лъчи са с максимален заряд на енергия те пролъчват физическите тела ( в т.ч. нас хората ) и не са обект на интерес.
Въпросът касае инфрачервените лъчи , UV - A , UV - B и видим спектър .
В случая с излагане на слънце подлагаме тялото си на този вид лъчения като приемаме определено количество енергия.
Инфрачервените лъчи са с най-голям енергиен потенциал и предизвикват най-голям коефициент на затопляне. Лампите ползвани при соларните апарати нямат излъчвания в инфрачервеният спектър.
UV - B лъчите с по-малка дължина на вълната 280 – 315 nm c ъщо притежават сравнително висок енергиен потенциал.
UV-A лъчите са с дължина на вълната 315 – 400 nm с по-малък енергиен потенциал в значително по-малка степен загряват телесните течности. Поради естеството си не проникват в дълбочина и третираната с тях клетка реагира с увеличение на меланиногенезата(продуциране на меланин). Това довежда до появата на познатия Ви тен, а от тук се отключват и други ефекти които изброихме по-горе.
В света до момента около 500 милиона души използват услугите на соларния апарат.

4.Kакво тряба да запомните, ако имате намерение да правитe тен в солариум:

Умереност. Стремежът да добиете шоколадова красота може да се окаже плачевен.
Ако искате да получите бърз резултат върху откритите части на тялото изберете седящ солариум за лице, деколте и ръце. В подобни солариуми се използват преди всичко лампи с А-излъчване. Те бързо окисляват меланина и загарът се появява доволно бързо. Трябва да знаете обаче, че такъв загар не е дълготраен.
В вертикалните солариуми, за разлика от “седящите”, се съчетават лампи с А и В излъчване. Затова загарът се образува по-бавно, но пък е по-дълготраен. Вертикалните солариуми обикновено са достатъчно мощни и сеансът не продължава повече от десет минути. Те са по-хигиенични, тъй като клиентът не влиза в съприкосновение с тях. по време на сеанса можете дори да танцувате.

Въпроси и отговори

Има ли специфични правила, които трябва да се спазват при посещението на солариума?
Правенето на тен е култура и умение, която зависи от двигателния режим, храненето, хормоналния баланс и от кожата като външна изява на вътрешния баланс. Кожата си има своята специфика и поради това се дели на 4 типа. За правилното и поддържане е необходима консултация със специалист, а при посещение на солариум е препоръчително използването на козметика и спазване на съветите дадени от специалиста.

Брой точки

1 точка

2 точки

3 точки

4 точки

Цвят на кожата

розова

светла

нормална

тъмна

Имате ли лунички?

Да, много

да, имам

да, малко

не

Каква е реакцията на лицето от слънцето?

много чувствителна

чувствителна

нормална

устойчива

Колко време можете да се печете на слънце без да изгорите?

по-малко от 15мин

15-25мин

25-40мин

повече от 40мин

Как реагира кожата при дълго стоене на слйнце?

винаги изгаря

обикновено изгаря

често изгаряизгаря/никога

рядко изгаря/никога

Какви са последствията от изгарянето върху кожата?

Болезнени мехури, бели се

бели се, боли

понякога се бели

почти никога не се бели

Потъмнява ли кожата след повтарящи се слънчеви бани?

Трудно или никога

Малко

Сравнително добър тен

Бързо и в дълбочина

Може ли да забележите ефект веднага след излагането на слънце?

Никога

Обикновено не

Понякога

Често

Какъв е цвятът на косата Ви?

От червен до рус

Рус да кафяв

Кафяв

черен

Какъв е цвятът на очите Ви?

Светлосини, светлозелени, сиви

Сини, зелени, сиви

Кафяви, сиви

черни

Сумирайте точките и разделете резултата на 10.
Получения резултат показва какъв тип е вашата кожа:

ТИП 1 - МНОГО СВЕТЛА КОЖА -1-1.5 точки
Много чувствителна. Около 2% от всички жители Европа. Изключително светла кожа с много лунички, червеникав коса и светли очи. Дори след продължителни сеанси на слънце или в козметичен салон трудно могат да придобият тен или въобще не почерняват. За хора с такъв тип кожа не са препоръчителни никакви процедури за придобиване на тен.
ТИП 2 - СВЕТЛА КОЖА -1.6-2.5 точки
Чувствителна кожа. Около 12% от жителите на Европа. Светла кожа, понякога с лунички, руса или кестенява коса, сини, зелени или сиви очи. Продължителност на сеансите : 10-20min, необходимост от 10-12 сеанса за придобиване на тен.
ТИП 3 - ТЪМНА КОЖА -2.6-3.5 точки
Нормална чувствителност на кожата. Около 78% от всички жители на Европа. Светло-кафява кожа, без лунички, сиви или кафяви очи. Продължителност на сеансите :20-30min, необходимост от 8-10 сеанса за придобиване на тен.
ТИП 4 - СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ ТИП -3.6-4 точки
Много устойчива на външни влияния кожа. Около 8% от жителите на Европа. Кафява кожа, без лунички, тъмно кафява коса, тъмни очи.

ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН

Солариумът помага за придобиване на тен и самочувствие. Но все пак трябва да се използва разумно и умерено, за да се избегнат нежеланите странични ефекти.

1.Най напред преценете Вашия тип кожа и започнете процедурите постепенно.
2.Добре е да се консултирате за времетраенето на сеансите.
3.Освен това някои лекарства са несъвместими с процедурите за изкуствено почерняване, защото правят кожата по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Например антибиотоците. По време на приемане на такива препарати е редно да не се ползва солариума.
4.Отстранявайте грима и другите нанесени козметични средства и парфюми преди ползването на солариум.
5.Не използвайте защитните средства за слънчеви бани на открито при ползване на солариум.
6.След облъчване използвайте хидратираща козметика, за да възстановите еластичността на кожата.
7.Винаги използвайте предпазни очила, които не пропускат UV-лъчите.
8.Не забравяйте да махнете и бижутата за да избегнете възможни алергични реакции.
9.Използвайте солариума само веднъж на ден и не правете едновременно слънчеви бани на открито и соларни процедури.
Слънчевите бани /солариум + естествени лъчи/ не трябва да надвишават 40-45 сеанса за една календарна година. За хора с по тъмна кожа са допустими 55 сеанса.

*Освен слънчевия загар, разкажете накратко каво е основното предназначение и за какви болести може да послужи ползването на тази система;
- С излагане на слънце подлагаме тялото си на лъчение и приемане на определено количество енергия. Основното предназначение на солариума е клиента да получи слънчева светлина, само че нормирана и дозирана. Предназначението на солариума може да бъде в две направления – лечебно и профилактично. Солариумът може да се ползва лечебно при заболявавния на костно-ставната система, кожни зоболявания, заболявания на белия дроб и дихателните пътища в т.ч. но горните дихателни пътища-ринити, синузи, ларингити. Профилактика – на кожно-ставни заболявания, основно остеопороза и всички заболявания водещи до промени в тъкания състав на костите и ставите. Както Ви е известно в изграждането на костната тъкан активно участие заема калция в пряка зависимост от наличието на витамин Д3 и меланин в организма. При всички климактерични и пред климактерични синдромни състояния на коста пряко зависи от хормоналния баланс. При промени в него – загубата на витамин Д, с годините се нарушава състава на тъканта и коста става мека,трошлива и се разрушава. Това може да се избегне чрез соларни бани, които за съжаление не могат да започнат месеци или година преди това. Профилактиката изисква постоянно третиране на организма с UV - A лъчения, примане на достатъчно количество червени зеленчуци, плодове и хранителни добавки.

 Соларни студия | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

жена се прибира и почва да тъпче кутията от цигари,а мъжа и я пита:
-жено,защо тъпчеш празната кутия от цигари?
а тя отговаря:
-защото на кутията пише,че пушенето убива,а на цигарите не пише нищо такова.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.7653s