Потребител:
Парола:
НОВ ПОТРЕБИТЕЛ? | забравена парола

Фитнес БГхрани и диети

 

Био храни, има ли ги в България?

Био храни, има ли ги в България? - Фитнес БГ

Какво означава „био”?

Биологичното земеделие е съвременна система на отглеждане на растения и животни, която разчита на естествения кръговрат на хранителните вещества във фермата. Живата, силна почва е основата, върху която се гради биологичното земеделие. Почвеното плодородие се поддържа с оборски тор и компост, правилно редуване на културите (сеитбооборот), зелено торене и използване на бобови култури, които обогатяват почвата с азот. Био фермерите не прибягват до изкуствени торове, химически препарати за унищожаване на плевелите (хербициди), химически препарати за унищожаване на болести и неприятели по растенията (пестициди), хормони за ускоряване на растежа на животните, антибиотици, други лекарствени средства с профилактична цел и генно модифицирани организми (ГМО). Те не отглеждат животните вързани или в клетки, не режат ноктите и човките на пилетата, не режат опашките и зъбите на прасетата, не изгарят рогцата на телетата.

Позволено ли е използването на химикали в биологичното производство?

В наши дни в земеделието се използват стотици химически препарати, обединени в две големи групи – изкуствени торове и пестициди. Изкуствените торове представляват макро- и микроелементи (азот, фосфор, калий, магнезий и др.) под формата на химически съединения, лесно усвоими от растенията – нещо като “коктейлите” за бързо правене на мускули във фитнес залите. Пестицидите са отровни химически препарати, които се използват за унищожаване на вредните организми. В зависимост от организмите, срещу които се използват, пестицидите носят съответните имена: инсектициди (убиват насекомите), фунгициди (убиват гъбичките), хербициди (убиват плевелите), родентициди (убиват гризачите) и т.н. Най-често отровата, която се използва, убива не само вредните, но и всички останали организми от групата. Така например тоталните инсектициди убиват всички насекоми, а тоталните хербициди унищожават всички растения в територията, върху която се прилагат. В биологичното производство се използват само два химически елемента - мед под формата на меден оксид, хидоксид, оксихлорид и сулфат (син камък) и сяра под формата на сероваров разтвор и чиста сяра. Медта и сярата са химикали с традиционно използване – има данни за тяхното приложение в земеделието от преди 200 години. В биологичното земеделие те са разрешени за борба с гъбичните заболявания по растенията, тъй като все още не е открит друг природен продукт, който да е по-безвреден от тях. Използването на медните съединения е ограничено до 6 кг на хектар на година.

Как мога да съм сигурен, че един продукт е био?

В нашите магазини фалшивите био храни все още са повече от истинските. При проверка на фондацията за биоземеделие “Биоселена” в супермаркет в София е установено, че има само една марка био кисело мляко и четири марки с фалшиви означения от типа на “екологично чист продукт”, “продукт от екологично чист район”, “ЕКО”. Според Закона за храните производителите на фалшификати се глобяват с 5 000 до 10 000 лева.

Какво трябва да пише на етикета на един био продукт?

Цялата верига на производство и преработка на биологичните храни подлежи на контрол и сертификация от независими контролни органи. Ако вземем за пример био хляб – фермата, в която е отгледана пшеницата е била проверена и сертифицирана, мелницата, в която е смляно зърното също е била сертифицирана, фурната, която е замесила и изпекла хляба – също. Различните етапи може да са били сертифицирани от различни сертифициращи органи. Затова на етикета задължително трябва да бъде изписано името на сертифициращия орган на последната преработка. Всеки потребител може да поиска информация за един продукт от сертифициращия орган, означен на етикета.

Защо био продуктите са по-скъпи?

Био продуктите са по-качествени и истински. Разходите за производство са по-високи (повече ръчен труд, механизирани обработки вместо химия, допълнителни разходи за сертификация). Добивите са по-малки - все още произвежданите и преработваните количества са малки, което оскъпява преработката, дистрибуцията и маркетинга.

Здравословни ли са био храните?

Доказано е , че био храните съдържат повече витамини, минерали и антиоксиданти от конвенционалните си аналози. Био млякото и био месото например съдържат по-големи количества Омега 3 есенциални мазнини. За повечето хора фактът,че био храните не съдържат остатъци от пестициди е достатъчен мотив да ги предпочитат.

По-качествена храна ли са детските био храни?

Определено. Освен че суровините са биологично произведени, при преработката не се използват изкуствени подсладители, оцветители, консерванти. Само малка част от хранителните добавки, използвани в хранителната индустрия са разрешени при производството на био храни.

Имат ли био храните по-добър вкус?

Повечето потребители на био храните ги определят като по-вкусни. Разликата във вкуса при някои храни е по-голяма, при други – по-малка. Това зависи основно от начина на производство на конвенционалната храна. Несравними са например вкусовете на конвенционалното и на биологичното пиле. Също и на яйцата, на доматите.

По-бързо ли се развалят био храните?

Зависи от храните. Консервите имат еднакъв срок на годност. Свежите био храни обикновено имат по-къс период на годност, поради факта, че не се използват консерванти. Но био плодовете и зеленчуците като цяло имат по-голяма трайност, защото съдържат по-малко вода и не съдържат остатъци от пестициди и растежни регулатори.

Кои са по-големите сертифициращи организации?

Най-големите организации в световен мащаб са Еcocert, IMO, Soil Association, BCS Ökogarantie. В България това са Балкан Биосерт, QC&I Интернешънъл съвисиз, ЛAКОН, СЕРЕС.

Каква е гаранцията, че био стандартите се прилагат?

Най-важният фактор е, че това е една доброволна система за производство – фермерът сам решава дали иска да произвежда по биологичен начин. След това си избира сертифициращ орган, с който сключва договор за контрол и сертификация, в който са изброени санкциите при нарушения. С други думи фермерът плаща доброволно, за да бъде контролиран и няма интерес да нарушава правилата. Сертифициращите органи преминават дълга процедура по акредитация (18 месеца) и последваща оценка от страна на Държавата, след което получават разрешение от Министъра на земеделието. Освен това сертифицирани от тях продукти се продават по целия свят и рискът да “хванат” измама е много голям. По тази причина сертифициращите органи също са максимално обективни при проверките. Разбира се, случват се и нарушения, но поради високата степен на проследяемост на био суровините нарушителят винаги се “хваща” и носи отговорност. Например преди няколко години в Германия в био фуражи за животни бяха открити забранени вещества. За много кратко време беше открит нарушителят и бяха наложени санкции.

Къде са произведени повечето био продукти, които се продават в България?

България все още е нетен износител на биологични продукти – у нас се произвеждат и изнасят био продукти в пъти повече, отколкото се продават на местния пазар. Повечето от нашите производители имат 5-6 годишен опит в износа за чувствителните и капризни пазари в Германия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ. Био продуктите продавани в нашите магазини, се увеличават с всеки изминал ден, но изглежда все още преобладават българските. Проверявайте етикета, там задължително трябва да пише къде е произведен продуктът.

Не мога да си позволя да купувам само био продукти. Кои био храни да приоритизирам?

В страните с развити пазари на био храни най-предпочитани от клиентите са мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, хляб и месо. Маркетингово проучване в България от 2005 г. показа подобни нагласи, а българите, които не могат да си позволят да си купуват само био храни, предпочитат да ги осигурят поне за децата си. Едрите и сочни ябълки са били пръскани с различни пестициди минимум 17 пъти, преди да бъдат откъснати. Много малко родители искат да ги пасират на 8 месечното си бебе.

Мога ли да купя био продукти, които не са хранителни продукти?

Вече съществуват много нехранителни био продукти. Те са произведени според изискванията на частни био стандарти, защото все още европейското (и българското) законодателство регулират само производството на храни. В последните 10 години се наблюдава бум в производството на био козметика и продукти за грижа за тялото. Последните научни изследвания, които доказаха че слънцезащитните кремове предизвикват стерилитет при бозайниците, доведоха до голямо търсене на био кремове, произведени на базата на еделвайс и швейцарските фермери увеличиха значително площите с култивиран еделвайс. Постоянно се увеличават и продажбите на тъкани и дрехи от биологично произведен памук, лен, коноп.

Отговорите са изготвени с помощта на Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие „Биоселена”Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Две мутри са на почивка в Бразилия. Цялата група излиза от туристическия автобус и екскурзоводът предупреждава:
- Господа туристи, имайте предвид, че половината от населението на страната е болно от СПИН, а другата половина от туберкулоза.
Едната мутра се била заплеснала някъде и пита:
- Кво каза тоя бе?
Вторият отговаря:
- Каза, че може да чукаме само тия дето кашлят…


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.6688s