Хората, които включват в менюто си много водосъдържащи продукти, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-тънка талия, твърдят учени от Токийския университет.
Колкото и парадоксално да звучи на пръв поглед, водата помага за отслабването! Разбира се, не става дума за замяната на твърдата храна с вода, а за консумирането на по-голямо количество продукти (плодове и зеленчуци), които съдържат повече вода.
1. БроколиТо е сред най-добрите източници на целулоза и калций. Обикновено се приготвя на пара, тъй като по този начин най-добре се съхраняват съдържащите се в него хранителни вещества.
Броколито съдържа също много витамини С и А.
2. ЗелеТо е изключително богато на антиоксиданти и именно затова се смята за храна, която спомага за повишаването на имунитета.
Киселото зеле е особено богато на витамин С.
Специалистите препоръчват зелето да се употребява и в суров вид, особено на салата, като червеното е по-богат източник на микроелементи.
Зелето съдържа и много калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, витамини А, В1, В2, В6, С, Е, РР и U.
3. КарфиолНякои изследвания сочат, че спомага за забавяне развитието на раковите клетки и предпазва от рак. Богат източник е на витамин С и фолиева киселина. Препоръчително е да се употребява сурово или задушено.
Карфиолът съдържа още калий, желязо, мед, цинк, флуор, манган, бета-каротин, витамини С, К, В1, В2, В6.
4. ГрейпфрутДиетолозите го препоръчват на всички, които имат предпоставки за сърдечно-съдови заболявания. Съдържащият се в него нарингин ускорява храносмилателните процеси и с това спомага за отслабването.
Грейпфрутът съдържа много витамин С, фолиева киселина, калий, пектин, целулоза.
И розовият и червеният грейпфрут са особено богати на витамин А и ликопен, които предпазват стените на съдовете от увреждания.
В този плод има и много калий, магнезий, витамин С и витамини от група В.
5. МаруляПоради ниската си калоричност тя е част от много диети. Марулята съдържа витамини от група В, фолиева киселина, манган.
Тя стабилизира нивото на захар в кръвта и укрепва имунната система. Препоръчително е да се консумира с малко зехтин.
В марулите има още калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, витамини А, В, С и фолиева киселина.
6. РепичкиТе също са богати на фолиева киселина, както и на сяра и различни антиоксиданти.
Допринасят за нормализирането на храносмилателните процеси.
Репичките са и източник на натрий, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, флуор, витамини А, Е, В1, В2, В6, никотинова и салицилова киселина.
7. СпанакСъдържа много желязо, фолиева киселина, витамин К, антиоксиданти (бета-каротин и витамин С) и лутеин, които влияят укрепващо на зрението.
Източник е и на целулоза, калий, калций, фосфор, натрий, желязо, цинк, магнезий, флуор, витамини С, В1, В2, В6, РР, Е и К.
Спанакът е подходящ за салата, супа или гарнитура към основното ястие.(а)
Източник:
http://dieti.info