Потребител:
Парола:
НОВ ПОТРЕБИТЕЛ? | забравена парола

Фитнес БГхрани и диети

 

5 правила как да се храним, за да функционира мозъкът ни пълноценно.

5 правила как да се храним, за да функционира мозъкът ни пълноценно. - Фитнес БГ
Популярността на различните диети нараства с всеки ден. Много хора искат да отслабнат - заради натрупаните килограми над нормата, по религиозни или други съображения. Но рядко някой си дава сметка в такава ситуация, че качеството на храната влияе на начина но покйто функционира целия ни организъм, включително и нашия мозък.

1. Не забравяйте „да зареждате батерията”!
Мозъкът представлява само 2% от телесната маса, но употребява около 20% от всички калории. Той се нуждае най-вече от глюкоза, която получава основно от наскоро приетите въглехидрати. Особено чувствителни към количеството глюкоза са онези части от мозъка, които са своеобразните „управляващи”. Частите, отговорни за базовите жизнени функции са по-малки възприемчиви към промените в нивото на захарта. Затова и например, ако се понижи рязко нивото на глюкозата, мисленето се замъглява, но ритъмът на дишане не се променя.
Твърде високите нива на глюкоза пък бавно, но постоянно увреждат клетките в цялото тяло, включително и мозъчните.

2. Яжте растителна храна!
Мозъкът се нуждае от правилните порции храна - не твърде големи, но не и твърде малки. Затова за неговата оптимална работа диетолозите препоръчват да се яде често, но по малко. Изчислено е, че мозъкът работи най-добре, когато в кръвта циркулират около 25 г глюкоза (толкова се съдържа например в 1 банан.

3. Употребявайте храна с по-нисък гликемичен индекс!
Гликемичният индекс определя храната според нивото на глюкозата, което тя отдава в кръвта. Соленките например имат висок гликемичен индекс, а пресните моркови – доста нисък.
Въглехидратите в храната с нисък индекс се разграждат и се превръщат по-бавно в глюкоза. Така тази храна задоволява глада по-добре.
Процесът може да се забави, ако с храната, богата на въглехидрати, употребявате мазнини или протеин. Белият хляб има висок гликемичен индекс, т.е. бързо се преработва и води до рязко повишаване на нивото на глюкозата в кръвта, но ако добавите към него месо, постъпването на захарта в кръвта ще стане по-равномерно. Добавете и малко зехтин - тогава ще разполагате с едно наистина ефективно “гориво” за мозъка.

4. Внимавайте с мазнините!
Т.нар. трансмазнини, които преобладават в храната от заведенията за бързо хранене, са най-лошият вариант и от гледна точка на мозъка. Наситените мазнини, които също не са препоръчителни, все пак са по-добри от трансмазнините.
Диетолозите препоръчват употребата изключително на ненаситени мазнини, защото диетите с високо съдържание на наситени мазнини водят до чести нарушения в когнитивните способности и повишават риска от инсулт. Експериментите сочат, че при редовна употреба на такъв тип храна, често възникват увреждания в хипокампа – тази част от мозъка, която играе важна роля за функционирането на паметта.

Но не бързайте да се отказвате от мазнините! Твърде ниското ниво на холестерол в кръвта се свърза с проявите на депресия, агресивно и асоциално поведение.

5. Опознайте се!
Храната действа на всеки човек по различен начин. Важни са и характерът, и телосложението, също така и навиците. Хората, които редовно не си дояждат, претоварват се и пропускат хранения, по-бързо усещат намаляването на нивото на глюкозата, а в последствие стават и по-възприемчиви дори към незначителните промени в нейните нива.

Източник:http://dieti.info


Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

17 блондинки седят пред дискотека от един час. Охранителите по едно време се зачудили какво толкова чакат тия блондинки и ги попитали:
- Вие за какво чакате?
А блондинките отвръщат:
- Ами ние сме 17, а тук пише че не пускате под 18.

Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.7886s