Причината за това е местната кухня, характерна с увеличената консумация на тестени изделия, плодове, зеленчуци и растителни мазнини.
Използуването на Средиземноморската диета отдавна е надхвърлило пределите на Средиземноморския регион, знак за което е масовото разпространението на италиански ресторанти в Северна Европа, Америка и Япония. Преди 20 години Американския конгрес, със специален декрет утвърждава принципите на Средиземноморската диета като основа за здравословно хранене.
Средиземноморската диета е ефикасна за:
-намаляване на холестерола
-отслабване
-профилактика срещу остеопорозата
-избягване на т.нар. “болести на цивилизацията” – затлъстяване, хипертония, артеросклероза, диабет
Средиземноморската диета, не е някаква конкретна диетична програма, а съвкупност от хранителни навици, традиционно следвани от жителите на страните от Средиземноморския регион (Италия, Франция, Испания, Гърция и Северна Африка).
Принципи на средиземноморската диета:
ежедневна консумация на:
-макаронени изделия, хляб, зърнени култури,
-плодове, зеленчуци (плодовете трябва да се ядат 1-2 часа преди основното ядене)
-картофи, бобени култури, ядки, семена,
-мляко, сирене,
-зехтин (за готвене и салати)
-подправки (босилек и риган и др.)
-вино (по една чаша с основното ядене)
по 1-3 пъти седмично:
-риба (препоръчително от т.нар мазни риби),
-месо (основно пилешко, по-рядко телешко и свинско),
-яйца (могат да се използуват и при приготвянето на спагетите)
по рядко - не повече от няколко пъти на месец:
-сладкиши и мед
Copyright © 2009 Fitness.bg | За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка | Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн |