Потребител:
Парола:
НОВ ПОТРЕБИТЕЛ? | забравена парола

Фитнес БГстатии

 

Кофеинът - какво да знаем за него?

Кофеинът - какво да знаем за него? - Фитнес БГ
Кофеинът, наречен така, защото е изолиран през 1820 г. от кафето, принадлежи към групата на вероятно най-старите известни стимуланти - ксантините. Тези вещества се съдържат и в много от използваните в съвременността продукти - кафе, чай, какао, шоколад и някои освежителни газирани напитки. Трите най-важни сред тях, които представляват метилизирани ксантини (метилксантини) и се отличават с водоразтворимост, са кофеинът, теофилинът и теоброминът. От тях кофеинът в най-голяма степен, а теоброминът в минимална степен, имат стимулиращ ефект върху централната нервна система (ЦНС) и скелетната мускулатура. Теофилинът е най-силен, а кофеинът най-слаб, що се отнася до ефектите им върху сърдечносъдовата система.

Какво да знаем?

- Въпреки че понастоящем е напълно легално навсякъде по света, в миналото пиенето на кафе е било забранявано за кратко в Турция, Англия и други страни.

- Кофеинът има медицинско приложение като лекарство за повишаване на кръвното налягане и стимулиране работата на сърцето, влиза в състава на болкоуспокояващи лекарства (предимно за лавоболие) и препарати за отслабване.

- Чрез приемането на кофеин може да се намали влиянието на умората при изпълнение на интелектуален или физически труд, но по принцип не може да се подобри постижението на неуморен човек, особено при сложни задачи.

- Чаша кафе съдържа средно около 100 мг. кофеин, чаша чай - 50 мг., кутия Coca Cola - 45.6 мг., Pepsi Cola - 38.4 мг., Pepsi Light - 36.0 мг., 100 гр. млечен шоколад - 21 мг., 100 р. черен полусладък шоколад - 70 мг. кофеин.

Ефекти

- Приет през устата, кофеинът се усвоява бързо и пиковите нива в кръвта се достигат 30 минути след приемането. Въпреки че максималният ефект върху ЦНС настъпва след около 2 часа, чувството за ободряване може да се усети и в първия половин час след изпиването.

- След две чаши кафе, изпити скоро една след друга (около 200 мг. кофеин), мозъчната кора се активира, намалява се забележимо сънливостта и усещането за умора. За нередовно пиещите кафе това количество е съвсем достатъчно, за да се отложи и затрудни момента на заспиването. - За някои хора ефективно ободряваща доза може да бъде и една чаша кафе. Тези разлики са свързани със създаващия се толеранс към ефектите на кофеина - след известно време на консумация са необходими по-големи дози (2 до 4 пъти), за да се постигне същия ефект, който преди това са причинявали по-малки дози. Това в по-малка степен се отнася до стимулиращото въздействие на кофеина върху ЦНС и в по-голяма - за други ефекти (засилване на слюноотделянето, засилване отделянето на урина). За да се понижи и загуби толерансът може да са необходими около два месеца въздържание от употреба на кофеиносъдържащи продукти.

- Кофеинът не е силно токсичен, смъртоносната доза при поглъщане през устата е към 10 гр. (еквивалент на около 100 чаши кафе). Смъртта се причинява от конвулсии и подтискане на дишането.

- Кофеинът действа директно върху кръвоносните съдове, причинявайки разширяване; от друга страна чрез стимулиращото си влияние върху определени мозъчни центрове причинява свиване на мозъчните кръвоносни съдове (най-вероятно на това се дължи способността му да намалява мигренното главоболие).

- Към кофеина се създава психично и физиологично привикване и когато употребата му бъде прекратена рязко настъпват /не особено драматични ако ги сравняваме с тези при други вещества/ абстинентни симптоми. Най-забележимият от тях е главоболието, което се появава около 18 - 19 часа след последната употреба. Други абстинентни симптоми включват лесна уморяемост и усещане за понижена енергия. Симптомите са най-силни през първите два дена след прекъсване на приема и интензивността им спада в следващите 5 - 6 дена.

Рискове

- Високите дози (около 500 мг.) кофеин забързват сърдечния ритъм, увеличават кръвното налягане и учестяват дишането. Кожата се зачервява, а отделянето на урина е увеличено. Поемането на още по-големи дози води до засилено сърцебиене и риск за излизане от нормалния сърдечен ритъм; може да причини също треперене и мускулни конвулсии, стомашни болки, разстройство и непоносимост към светлина.

- Редовното пиене на големи количества кафе (пет или повече чаши дневно) повишава значително риска от коронарни заболявания и получаване на сърдечна атака. Това се отнася особено за случаите на съчетаване с други рискови фактори (пушене, генетична предразположеност към сърдечни заболявания, наднормено тегло, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол).

- Изследванията относно влиянието на кофеина върху бременността показват, че консумацията му може да намали способността на жената да забременее, да увеличи вероятността за спонтанен аборт, както и да забави нарастването на плода, така че новороденото да бъде с по-ниско от нормалното тегло
Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Гарванът си стои на клона захапал сирене. По едно време идва лисицата, взема един камък и удря гарвана, който пада на земята. Тогава тя му взима сиренето. Гарванът си мисли:
"Брех как са я съкратили тази басня."
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.8147s