Фитнес БГхранителни добавки

 

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин (Витамин В9), който е необходим за клетъчното деление и растеж, като участва в биосинтезата на нуклеиновите киселини. Бързоделящите се клетки на зародиша, еритроцитите и клетките на имунитета имат високи нужди от фолиева киселина. Дефицит на фолиева киселина преди и по време на бременността е свързан с увеличен риск от малформации. Недостигът на фолиева киселина води до нарушения в кръвотворния апарат /макроцитна анемия/. Фолиевата киселина подпомага растежа на клетките, производството на ДНК и правилното развитие на зародиша. По време на бременност нуждите от фолиева киселина се увеличават двойно. При не бременните жени те са 200 мкг /0,2 mg/ дневно. При планиращи бременност жени, както и до края на 12 седмица от бременността СЗО препоръчва оптимален прием на поне 400 мкг /0,4 mg/ на ден, като добавка към храната за да се намали риска от увреждания на плода.

Приемът на фолиева киселина е препоръчителен дори и да не планирате бременност.

При хора подложени на големи физически натоварвания /спортисти и работещи тежък физически труд / дневните потребности от фолиева киселина също са увеличени значително.

Фолиевата киселина се намира нормално в някои храни /зеленолистни зеленчуци, месо/. Тя се абсорбира в по-малка степен в сравнение с предлаганата под форма на добавка към храната.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Като добавка към храната, Фолиева киселина Адифарм е предназначена да допълва дневната физиологична потребност на организма от фолиева киселина и намалява риска от фолиев дефицит при следните случаи:

- Преди, по време и след бременност
-
При непълноценно хранене
-
Прием на хормонални противозачатъчни лекарства
-
Хронична умора, нервност, депресия
-
Чернодробна и бъбречна недостатъчност
-
Алкохолизъм

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не бива да се приема при свръхчувствителност към фолиева киселина или някоя от другите съставки на таблетката.

Консултирайте се със специалист, ако:

- страдате от епилепсия, лекувана с фенобарбитал, фенитоин или примидон;
- сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво

ПРЕДОЗИРАНЕ

Няма риск от предозиране при консумация на храна, достатъчно богата на фолиева киселина, и едновременен прием на синтетична фолиева киселина 0,4 mg.

Дори в много високи дози фолиевата киселина е нетоксична. При еднократни дози до 36 милиграма няма данни за нежелани ефекти.

ДОЗИРОВКА: Препоръчва се прием на една таблетка дневно.

При планирана бременност приема на Фолиева киселина Адифарм да започне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай, че бременността не е планирана, приемането на препарата трябва да започне веднага след нейното установяване.

При спортисти и хора упражняващи тежък физически труд - по 1 таблетка дневно.

 


FirstPreviousNextLast

Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта | Искам да купя

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

- Приятелката ми е като мобилен телефон.
- В смисъл - такава малка?
- Не, в смисъл - като свърша парите, не ми говори.


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
24 queries executed; Script time: 0.6379s