За усвояването на мастноразтворимите витамини, което става по – бавно, в храната трябва да има мазнини. Мастноразтворими са витамините А,D,E,К. Всеки витамин означава сборна група. Така от групата А са познати витамините А1, и А2, от групата D – D1, D2, D3, D4, D5, D6 и т.н. Мастноразтварими витамини от групите А, Е, К се срещат в плодовете и зеленчуците, а от групата D са открити само в продуктите от животински произход.
Витамин А се нарича още витамина на растежа. Съдържа се в продукти от животински произход – черен дроб, масло, жълтък от яйце, мляко и др. Някои растения съдържат каротин /провитамин А/, който в червата и в черния дроб се разгражда във витамин А. Каротинът се всмуква в червата само при наличност на мазнини. Той осигурява нормално зрение, растеж на младия организъм, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата, оказва противосклеротично действие и др. Възрастният човек се нуждае дневно от 6,0 до 8,0 мг витамин А. Плодовете съдържат малко количество каротин, с изключение на кайсиите, шипките, сливите, касиса. Повече каротин съдържат зеленчуците – морковите, червените чушки, доматите, магданозът, зеленият лук, спанакът, салатата, брюкселското зеле, тиквичките и др. Каротинът в растението се увеличава значително при торене на почвата с азотни и фосфорни торове.
Витамин D се нарича още противорахитичен. Взема участие в образуването на растежа на костите, зъбите, регулира използването на калция и фосфора. В зеленчуците се съдържа под формата на провитамин D, който под действието на ултравиолетовите лъчи се превръща във витамин D. Според някои автори превръщането става върху кожата и от там се приема от организма. Поради това се препоръчва кожата на кърмачетата да не се мие прекалено със сапун. При липса на витамин D се развива болестта рахит. При нея костите остават меки и се изкривяват поради недостатъчно съдържание на калциеви и фосфорни соли в тях. Човешкият организъм се нуждае дневно от 0,01 до 0,02 мг витамин D. Източници на провитамин D са дрождите, зелето, спанакът и др., а богат източник на витамин D е рибеното масло.
Витамин Е взема участие в дейността на жлезите с вътрешна секреция и особено на половите жлези, влияе върху обмяната на веществата, регулира разпределението на мазнините и водата в организма, осигурява правилното функциониране на мускулната и нервната система. Липсата му води до безплодие и спонтанни аборти. Установено е, че витамин Е запазва добре витамин А и затова, когато има недостиг на витамин Е, се наблюдава и недостиг на витамин А. Човешкият организъм се нуждае дневно от 10 до 25 мг витамин Е. В по – големи количества той се намира в житните зародиши, в листните зеленчуци, в зеления грах, в морковите, в ядките на бадема, в ореха и др.
Витамин К подпомага съсирването на кръвта. Освен от храната той се получава в достатъчно количество и от чревните бактерии. Ето защо К-авитаминозата може да настъпи при продължителна употреба на сулфамидни препарати и антибиотици, които унищожават чревните бактерии. Дневната нужда от витамин К за възрастен човек е 4 мг, а за бременни жени – до 20 мг. Витамин К се съдържа във всички зелени части на растенията. В по – голяма количество се съдържа в зелето и особено в цветното, копривата, морковите, спанака, тиквичките и др.
Таблица на по-важните витамини
име | свойства | източник | потребност в мг/ден | последици при недостиг | бележки |
---|---|---|---|---|---|
А (аксерофтол, ретинол) |
Мастноразтворим. Важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, растежа на кожата и лигавиците | рибено масло, черен дроб, яйца, мляко. Под формата на провитамин (каротин) в морковите,спанака, кайсиите, пипера, доматите и тиквата | 1,5–2 | кокоша слепота, увреждане на роговицата на окото (ксерофталмия), забавен растеж | Изолиран между 1912 и 1914 г. от Елмър В. Макколъм и М. Дейвис. |
В1 (тиамин, аневрин) |
Водоразтворим. Участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините | Зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко | 1,5–2 | Мускулна слабост, полиневрит, бери-бери | Изолиран от Казимир Функ през 1912 г. |
В2 (рибофлавин, лактофлавин), витамин G |
Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси | виж. витамин В1 | 1,5–2 | Възпаление на устните, езика, роговицата на окото, забавен растеж | Изолиран от Д.Т.Смит и Е.Г.Хендрик през 1926 г. |
В3 (никотинамид, ниацин), витамин PP |
Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси | Бирена мая, черен дроб, месо, бобови и зърнени храни | 15–25 | Пелагра | Изолиран през 1937 г. |
В5 (пантотенова кисилина), |
Водоразтворим. Съставка на клетъчните ензими | Бирена мая, черен дроб, бъбреци, яйца | 5—10 | Рядко се наблюдават последици. | Изолиран от Роджър Уилямс през 1933 г. |
В6 (пиридоксин, адермин) |
Водоразтворим. Участва в обмяната на аминокиселините и мазнините | Бирена мая, черен дроб, месо, яйца, мляко, бобови храни | 2–4 | Увреждане на кожата, лигавиците, нервната система, анемия | Изолиран през 1934 г. |
В9 (фолиева киселина, фолацин), витамин М |
Водоразтворим. Участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването и растежа | Бирена мая, зелените зеленчуци, черен дроб, месо | 0,2–0,5 | Анемия, стомашно-чревни увреждания, забавен растеж | Изолиран от Люси Уилс през 1933 г. |
В12 (цианкобаламин) |
Водоразтворим. Стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелина на нервните клетки | Черен дроб, бъбреци, месо, мляко | 0,005 | Пернициозна анемия | Изолиран през 1948 г. |
С (аскорбинова киселина) |
Водоразтворим. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет | пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества в шипки,цитрусови плодове, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак | 100–600 (при отслабнал имунитет, бременност) | При системен недостиг настъпва скорбут и намалена съпротива към инфекции. | При термична обработка намалява съдържанието си. Предозиране е невъзможно. Идентифициран от Джеймс Линд през 1747 г. |
D (калцитриол) |
Мастноразтворим. Регулира калциево-фосфорната обмяна в организма | Рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко, образува се в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи | Възрастни — 0,02 Деца — 0,10 | При възрастните остеомалация, при децата рахит | Изолиран от Едуард Меланби през 1933 г. |
Е (токоферол) |
Мастноразтворим. Участва в процесите на размножаването, необходим за оплождането и износването на плода | Житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко | 10–20 | При животните стерилитет и отхвърляне на плода (аборт) | Изолиран от Хърбърт Еванс и Катрин Бишоп през 1922 г. |
К (филохинон) |
Мастноразтворим. Фактор на кръвосъсирването | Зелените зеленчуци, яйца, мляко, черен дроб, месо, синтезира се от чревните бактерии | 2–4 | хеморагична диатеза | Изолиран от Хенрик Дам през 1929 г. |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Copyright © 2009 Fitness.bg | За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка | Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн |