Фитнес БГхранителни добавки

 

Креатин

Креатинът е аминокиселина, която в естественото си състояние се намира в гръбначните организми и подпомага доставянето на енергия към мускулите и нервите. Креатинът е открит през 1862 г. от Мишел Йожен Шеврьол като част от мускулите.

Функции

Ролята на креатина в организма е свързана с процесите на мускулното съкращение. Основен източник на енергия за него се явява аденозинтрифосфатът (АТФ), който се разгражда до аденозиндифосфат (АДФ). Съдържанието на АТФ в мускулите е малко и когато е необходимо да се извършва по-продължителна мускулна работа, той трябва да се ресинтезира бързо. Възстановяването от АДФ до АТФ в анаеробна фаза се извършва с помощта на креатинфосфата (КФ). Основната функция на креатина е увеличаването на енергийния резерв в мускулите.

Биосинтез

При хората, около половината от дневните нужди от креатин се синтезират от три различни аминокиселиниглицин(glycine), аргинин(arginine) и метионин(methionine). Останалото се набавя чрез храносмилателната система, след това 95% процента от него се съхранява в мускулните тъкани.

Път на синтеза на креатинArg - Arginine; GATM - Glycine amidinotransferase; GAMT - Guanidinoacetate N-methyltransferase; Gly - Glycine;  Met — Methionine; SAH — S-adenosyl homocysteine; SAM — S-adenosyl methionine.ензими / коензими / име на веществото
Път на синтеза на креатин
Arg - Arginine; GATM - Glycine amidinotransferase; GAMT - Guanidinoacetate N-methyltransferase; Gly - Glycine; Met — Methionine; SAH — S-adenosyl homocysteine; SAM — S-adenosyl methionine.
ензими / коензими / име на веществото

Първият ензим GATM е митохондриален ензим отговорен за катализирането на първата част от синтеза на креатин и е основно изразен в бъбреците и панкреаса.

Вторият ензим (GAMT, guanidinoacetate N-methyltransferase) е основно изразен в черния дроб и панкреаса.

Генетичния дефицит при синтеза на креатин води до редица сериозни неврологични дефекти.

Полемика

Докато ефективносста на креатина в лечението на мускулни, невро-мускулни и невро-дегенеративни заболяания е документирана, ползите от него като хранителна добавка е спорна. Някои дори предлагат употребата му с цел увеличаването на енергийния резерв в мускулите и повишаване на мускулната сила и издръжливост, да бъде строго забранена поради възможните странични ефекти от това.

Странични ефекти

Краткотрайната употреба на креанин при напълно здрав човек се счита за сравнителнно безопасна. Изследванията досега не са успели да установят със сигурност краткотрайни или далготраините ефекти на нарушено здраве в следствие на използването на креатин като хранителна добавка. Правилната дозировка и цикличност на креатиновите добавки не е било свързано с застрашаващи здравето ефекти с изключение на случайна дехидратация причинена от повишената нужна от вода на мускулите в сравнение с останалата част от тялото, Всъщност, увеличената маса на тялото поради по-голямата хидратация на мускулите широко се приема като страничен ефект от приемането на креатин като хранителна добавка.

Според изявлението на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ / EFSA)публикувано през 2004 година е заключено: „Безопасносста и разпространяването на креатин и креатин — монохидрат в хранителни добавки не въпрос на загриженост ако се спазват мерки за безопасен контрол по отношение на чистотата на продукта (минимум 99.95%)“. ЕОБХ подкрепя мнението на научния институт по храните (SCF), че предозиране с креатин (20 грама / ден) трябва да бъде избягвано. Те считат, че дози от 3г/ден не се считат за опасни.

Това менние се базира на факта че креатина е естествен компонент на майчиното мляко и той е нужен за развитието на мозъка на ембриона и на бебетата, както и оптималната физиологична функция на тялото на възрастния човек, особено на мозъка, нервната система мускулите и органи и клетки с висока енергийна нужда.

Странични ефекти свързани с болки в долната част на краката могат да бъдат свързани с употребата на креатинови добавки. Креатинът може да бъде причината за повишено външно налягане в долната част на краката. Това обикновенно се случва в след употреба на креатин когато човек почива или след тринировка. При хора употребявали креатин повече от 35 дни се наблюдава повишено нормално налягане в сравнение с хора, които не употребяват креатин. Това може да причини много силни болки в долната час на краката. Ако това състояние продължи се консултирайте с доктор и го уведомете за консумацията на креатин, въпреки че това състояние може и обикновенно отшумява ако не бъде лекувано то може да причини сериозни увреждания налагащи спешна медицинска намеса.

Други възможни(недоказани) странични ракции включват: диария, мускулни крампи, понижен обем на кръвта и нарушен баланс на електролитите в тялото ни. Спрете да приемате креатин и се консултирайте с лекар, ако забележите: алергича реакция (трудно дишане, сухота в гърлото, сухота на езика и устните), симптоми на бъбречни проблеми като намалено количество урина.

Източници

При хората приблизително половината от нужният креатин се набавя чрез месните храни. Тъй като зеленчуците не съдържат креатин, вегетарианците имат ниски нива мускулен креатин, поради това когато те започнат да консумират креатинови добавки те придобиват по високи нива в сравнение на хора които консумират месо.

Креатинът при лечението на заболявания

Креатиновите добавки продължават да бъдат обект на изследвания свързани с лечение на мускулни, невро-мускулни и неврологични заболявания


Креатинови форми. Предимства и недостатъци със съответните коментари.

Creatine-Monohydrat- 88 % съдържание на креатин, изгодна цена, работи добре при 90% от спортистите.Внася течности в червата (получават се газове), при около 10 % от спортистите не действа. Creatine Anhydro- 94 % съдържание на креатин; по-скъп от монохидратите. Нестабилен; бързо се превръща в креатинин. Alkalynes Creatine- смес о...

Прочети повече

 
FirstPrevious [1] NextLast

Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта | Искам да купя

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

На вълка му се родило синче. Той стои и му се радва.
- Спи мойто момче! Спи малкия ми. А на кого си взел очичките? На мама. А на кого си взел зъбките? На татко. А на кого си взел ушичките?.. Ну заяц, ну погоди!!!
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
24 queries executed; Script time: 0.7234s