Фитнес БГхранителни добавки

 

Л-Карнитин

Л-карнитин

L-карнитинът е нискомолекулярно азотсъдържащо съединение (производно на гама-амино-бета-оксимаслената киселина), което се отнася към биогенните, витаминоподобни вещества. В организма той се синтезира от аминокиселините лизин и метионин при достатъчно постъпление на желязо, витамин С, Р, В6. Играе важна роля в преноса на висши мастни киселини в митохондриите, където се осъществява окислението им, с образуването на Аденозин трифосфат. Притежава съхраняващ ефект по отношение на белтъчините (предотвратява използването на аминокиселини за енергийни нужди). Затова дефицитът на L-карнитин води до нарушаване на липидната и белтъчината обмяна. L-карнитинът е необходим за поддържането на оптималното физиологично състояние и нормалната функция на мускулите (неговото съдържание в мускулната тъкан е около 20-50 мг.), участва в процесите на енергоосигуряване на мускулната тъкан и особено на сърдечния мускул. Той е ефективен при сърдечна недостатъчност, стенокардии, аритмии, спомага за повишаване на възможността за физически натоварвания, както при болни, така и при здрави хора, включително и при спортисти.

L-карнитинът благоприятства понижаването на нивото на холестерола и триглицеридите в кръвния серум, нормализира обмяната на липидите в черния дроб. Следователно той потиска развитието на атеросклерозата, оптимизира обмяната на веществата и подобрява функцията на черния дроб. Това има голямо значение за хора, страдащи от алкохолизъм, захарен диабет, тъй като при тези заболявания неговото ниво в тъканите е понижено. Аминокиселината нормализира дейността на централната нервна система, притежава антидепресантен ефект и подобрява паметта. Освен това тя е необходима за функционирането на репродуктивната система при мъжете като увеличава количеството и подвижността на сперматозоидите.

В спортната практика L-карнитин се използва за повишаване на работоспособността на организма, подобряване на сърдечната функция, намаляване на подкожните мазнини, увеличаване на мускулната маса и по-бързо възстановяване на организма след тренировки. На средностатистическият билдър са необходими около 5 грама от аминокиселината, а предозирането може да доведе до гадене и други стомашни проблеми.
Най-добри източници на карнитин са телешкото месо, черния дроб, свинското и някои плодове и зеленчуци.

L-carnitine е вещество, с изключително значение за протичане на нормалните жизнени процеси в организма. Той е важен фактор за производството на енергия за организма и за правилния метаболизъм на мазнините.

L-carnitine e витамин-подобна субстанция, която нашето тяло произвежда. Той може да  бъде открит в сърцето, скелетната мускулатура, черния дроб и мозъка, но произвежданото количество е около 10% от необходимите за организма дневни нужди.  Допълнително  количество L-carnitine може да се достави чрез храната (месо, яйца и в по-малки количества от млечните продукти) или под формата на добавка към храната.

Изследванията сочат, че нормалните дневни нужди от L-carnitine са между 500 mg и 1000 mg. При по-интензивни физически натоварвания и стрес дневната доза може да варира от 1500 mg – 2000 mg, а при атлети може да достигне до 5000 mg.

Мазнините в човешкия организъм се “изгарят” вътре в клетката. За преминаване на мазнините през клетъчната мембрана основна роля играе L-carnitine. Когато молекулата на мазнината се свърже с молекула L-carnitine, тя може безпрепятствено да премине вътре в клетката и да “изгори”. Изгаряйки мазнините, тялото ни произвежда енергията, необходима за всички жизнени процеси.

Продуктът е с доказан ефект при разграждане на мазнините, особено ефективен в съчетание с диета и подходящ двигателен режим. Повишава енергийните възможности и мускулната издръжливост по време на тежки физически натоварвания, спомага за бързото възстановяване и преодоляване на неприятните стресови реакции.

L-carnitine стимулира работоспособността на сърцето и подобрява снабдяването му с енергия.  L-carnitine действа като антиоксидант и спомага за отстраняване на свободните радикали от организма, натрупани в резултат на обмяната на веществата.

ПОКАЗАНИЯ

- подпомага превръщането на мазнините в енергия и намалява телесното тегло

- повишава умствената и физическата работоспособност

- подобрява енергийното обезпечаване на сърдечния мускул

- спомага за подобряване обмяната на веществата /препоръчва се при захарен диабет и затлъстяване/

- действа благоприятно за преодоляване на стерилитета при мъжете

- повишава сексуалната активност

- повишава устойчивостта към стрес

- мощно антиоксидантно действие

ДОЗИРОВКА: Препоръчва се прием на 1-2 капсули дневно (1  капсула - 500 mg преди спорт или физическо натоварване и 1 капсула-500mg – 1 час вечер преди лягане на гладно).

 FirstPreviousNextLast

Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта | Искам да купя

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

След първия рунд на боксов мач единият от съперниците пита треньора си:
- Как върви мача ?
Треньорьт:
- Ако го убиеш втория рунд сте наравно
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
24 queries executed; Script time: 0.7013s