Фитнес БГхранителни добавки

 

Л-Карнитин

Л-карнитин

L-карнитинът е нискомолекулярно азотсъдържащо съединение (производно на гама-амино-бета-оксимаслената киселина), което се отнася към биогенните, витаминоподобни вещества. В организма той се синтезира от аминокиселините лизин и метионин при достатъчно постъпление на желязо, витамин С, Р, В6. Играе важна роля в преноса на висши мастни киселини в митохондриите, където се осъществява окислението им, с образуването на Аденозин трифосфат. Притежава съхраняващ ефект по отношение на белтъчините (предотвратява използването на аминокиселини за енергийни нужди). Затова дефицитът на L-карнитин води до нарушаване на липидната и белтъчината обмяна. L-карнитинът е необходим за поддържането на оптималното физиологично състояние и нормалната функция на мускулите (неговото съдържание в мускулната тъкан е около 20-50 мг.), участва в процесите на енергоосигуряване на мускулната тъкан и особено на сърдечния мускул. Той е ефективен при сърдечна недостатъчност, стенокардии, аритмии, спомага за повишаване на възможността за физически натоварвания, както при болни, така и при здрави хора, включително и при спортисти.

L-карнитинът благоприятства понижаването на нивото на холестерола и триглицеридите в кръвния серум, нормализира обмяната на липидите в черния дроб. Следователно той потиска развитието на атеросклерозата, оптимизира обмяната на веществата и подобрява функцията на черния дроб. Това има голямо значение за хора, страдащи от алкохолизъм, захарен диабет, тъй като при тези заболявания неговото ниво в тъканите е понижено. Аминокиселината нормализира дейността на централната нервна система, притежава антидепресантен ефект и подобрява паметта. Освен това тя е необходима за функционирането на репродуктивната система при мъжете като увеличава количеството и подвижността на сперматозоидите.

В спортната практика L-карнитин се използва за повишаване на работоспособността на организма, подобряване на сърдечната функция, намаляване на подкожните мазнини, увеличаване на мускулната маса и по-бързо възстановяване на организма след тренировки. На средностатистическият билдър са необходими около 5 грама от аминокиселината, а предозирането може да доведе до гадене и други стомашни проблеми.
Най-добри източници на карнитин са телешкото месо, черния дроб, свинското и някои плодове и зеленчуци.

L-carnitine е вещество, с изключително значение за протичане на нормалните жизнени процеси в организма. Той е важен фактор за производството на енергия за организма и за правилния метаболизъм на мазнините.

L-carnitine e витамин-подобна субстанция, която нашето тяло произвежда. Той може да  бъде открит в сърцето, скелетната мускулатура, черния дроб и мозъка, но произвежданото количество е около 10% от необходимите за организма дневни нужди.  Допълнително  количество L-carnitine може да се достави чрез храната (месо, яйца и в по-малки количества от млечните продукти) или под формата на добавка към храната.

Изследванията сочат, че нормалните дневни нужди от L-carnitine са между 500 mg и 1000 mg. При по-интензивни физически натоварвания и стрес дневната доза може да варира от 1500 mg – 2000 mg, а при атлети може да достигне до 5000 mg.

Мазнините в човешкия организъм се “изгарят” вътре в клетката. За преминаване на мазнините през клетъчната мембрана основна роля играе L-carnitine. Когато молекулата на мазнината се свърже с молекула L-carnitine, тя може безпрепятствено да премине вътре в клетката и да “изгори”. Изгаряйки мазнините, тялото ни произвежда енергията, необходима за всички жизнени процеси.

Продуктът е с доказан ефект при разграждане на мазнините, особено ефективен в съчетание с диета и подходящ двигателен режим. Повишава енергийните възможности и мускулната издръжливост по време на тежки физически натоварвания, спомага за бързото възстановяване и преодоляване на неприятните стресови реакции.

L-carnitine стимулира работоспособността на сърцето и подобрява снабдяването му с енергия.  L-carnitine действа като антиоксидант и спомага за отстраняване на свободните радикали от организма, натрупани в резултат на обмяната на веществата.

ПОКАЗАНИЯ

- подпомага превръщането на мазнините в енергия и намалява телесното тегло

- повишава умствената и физическата работоспособност

- подобрява енергийното обезпечаване на сърдечния мускул

- спомага за подобряване обмяната на веществата /препоръчва се при захарен диабет и затлъстяване/

- действа благоприятно за преодоляване на стерилитета при мъжете

- повишава сексуалната активност

- повишава устойчивостта към стрес

- мощно антиоксидантно действие

ДОЗИРОВКА: Препоръчва се прием на 1-2 капсули дневно (1  капсула - 500 mg преди спорт или физическо натоварване и 1 капсула-500mg – 1 час вечер преди лягане на гладно).

 FirstPreviousNextLast

Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта | Искам да купя

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Не мога вече да си плащам кредита повече от месец. Завчера дойде sms от банката "Звънни ми", на следващия ден няколко пъти ми клипваха(звънят и затварят)...
Сега вече вярвам, че страната е в криза!

Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
24 queries executed; Script time: 0.4467s