Фитнес БГхранителни добавки

 

BCAA

BCAA - Така наречените верижно-разклонени аминокиселини (Branched Chain Amino Acids или накратко ВСААs) – L-Leucine, L-Isoleucine и L-Valine – са от изключително важно значение за изграждането на мускулите, т.е. принадлежат към незаменимите (есенциални) аминокиселини (накратко EAAs) и са задължителен градивен материал на мускулите. Наред с BCAAs има още пет есенциални аминокиселини (L-Lysine, L-Methionine, L-Phenylalanine, L-Threonine, L-Tryptophan), които също са от изключително значение за изграждане на мускулите. За разлика от тези аминокиселини, обаче, които по-скоро служат като пасивен градивен материал, който трябва да е в достатъчно количество, за да може да се изграждат мускулни клетки, BCAAs са както градивни вещества, така и ускорители на изграждането на мускули.

BCAAs (най-вече L-Leucine) всъщност стимулират синтеза на мускулен протеин, съответно мускулния растеж, в по-голяма степен от която и да е друга аминокиселина. Всеки път, когато в извънклетъчното пространство количеството на BCAAs се покачва, това е сигнал за организма да повиши синтеза на мускулен протеин, т.е. да изгражда повече мускули. За да може клетъчноградивния ефект индуциран от BCAAs действително да се прояви, трябва да има достатъчно градивен материал, т.е. достатъчно незаменими аминокиселини в наличност, което от своя страна означава, че със своята двойна функция ВСААs са от найголямо значение, но другите EAAs също са толкова необходими. Препоръчително е да се взимат BCAAs заедно със или малко след приемането на една протеинова напитка и/или заедно със свободни EEAs, защото така ще се осигурят (чрез протеиновата напитка и/или чрез ЕЕАs) освен BCAAs всички други незаменими аминокиселини и ще се постигне в пълна степен желания ефект на натрупване на мускули. Анаболният ефект може да се повиши значително чрез комбинацията от ЕЕАs с 15 до 40 г високогликемичен въглехидратен продукт. Една такава комбинация от BCAAs/протеинова напитка/ЕААs може да се приема няколко пъти дневно, като суплементирането малко преди, по време на и/или малко

след тренировката има най-ефикасно действие. Освен изброените дотук функции, BCAAs предлагат и следните предимства на спортистите:

- BCAAs (особено L-Leucine) блокират на кръвно-мозъчната бариера преносителите на умората, като по този начин намаляват последиците от умственото и физическото пренатоварване. Така чрез суплементиране с BCAAs се поддържа за по-дълго време едно добро ниво на концентрацията, бодростта, рефлексите, еластичността, което почти винаги и особено при бойните спортове е от огромно предимство.

- BCAAs (особено L-Leucine) значително увеличават отделянето на инсулин, което също допринася за (анаболния) мускулно-градивен ефект на BCAAs (инсулинът е хормон с по-голям анаболен ефект от тестостерона). Следователно, инсулогенното действие на въглехидратите може значително да се подсили с BCAAs, съотв. с L-Leucine и така да се улесни примерно транспорта на Creatine или други вещества към мускулните клетки.

- На последно място, BCAAs помагат много по време на диета. Те стабилизират мускулната маса, т.е. редуцират разграждането на мускулите, което обикновено настъпва след провеждането на нискoкалорична, съотв. ниско-въглехидратна диета. Освен това, нивото на кръвната захар се поддържа сравнително високо и при намален прием на въглехидрати, което стабилизира производителността. В едно изследване дори се доказа, че BCAAs подпомагат топенето на т.нар. „кафява” мазнина по корема, хълбоците и долната част на гърба.


FirstPreviousNextLast

Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта | Искам да купя

назад

Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
24 queries executed; Script time: 0.6865s