Потребител:
Парола:
НОВ ПОТРЕБИТЕЛ? | забравена парола

Фитнес БГза дамите

 

Комуникативен бебешки масаж

Комуникативен бебешки масаж - Фитнес БГ
Смисълът на този бебешки масаж е да стимулира и развива усещането за собственото тяло, което е в основата на доброто развитие на бебето. Огромно значение за това има и връзката и взаимодействието, които се създават между бебето и масажиращия  (майка, баща или гледачка).

Подготовка

-Стаята трябва да бъде добре затоплена

-Погрижете се за спокойна атмосфера

-Съблечете детето и го сложете върху затоплена повърхност

-Масажът може да се провежда както върху маса за повиване, така и в скута на седящата на стол майка (или татко) или на пода, като детето се слага да легне върху или между протегнатите напред крака – важно е позата да е удобна както за детето, така и за родителя

-Като масло за масаж се използва чисто растително масло (преварен зехтин например) или бебешко олио на база само на растителни масла. Евентуално може да се наложи да затоплите леко масажното олио

Протичане

Детето лежи по гръб, майката или бащата са с лице срещу него. Сипва се малко олио в шепите и се разтрива леко по вътрешната част на дланите и пръстите.

Масаж на гърдите

Така намазаните ръце се поставят нежно върху гръдния кош на детето – изчакайте за момент, докато детето привикне с докосването. После с две ръце се поглажда едновременно в посока от средата на гърдите навън, като се следва ребрената дъга (сякаш изглаждате смачканите страници на разтворена пред вас книга). При достигане до слабините първоначално едната ръка се връща в изходна позиция, после до нея се поставя и другата, така че контактът и докосването да не се прекъсват. Това движение се повтаря отново и равномерно и отново приключва при достигане на слабините.

Сега едната ръка поглажда диагонално от слабините по гръдния кош до срещуположното рамо. Когато стигне до рамото, другата ръка повтаря същото движение, а първата се отделя от детето, поглаждайки нагоре по вратлето и връщайки се отново на слабините.

Отново и отново, като движенията се преливат едно в друго.

Ръце и длани

След последното движение от слабините към рамото движението преминава плавно надолу по ръката. С равномерно движение, което плътно обхваща ръката и се плъзга по нея се слиза надолу до китката и се задържа ръката, докато другата ръка извърши същото движение. Ръцете се сменят ритмично и плавно. Докато трае този масаж, детето може да лежи на гръб или на страна.
Ставите на китките са особено чувствителни – там се задръжте малко повече и масажирайте.
След това наред е дланта – с палеца на масажиращата ръка поглаждайте вътрешната страна на дланта до пръстите, докато с пръстите на масажиращата ръка придържате опаката страна на дланта на бебето. После всяко пръстче поотделно се поглажда, като го обхванете от основата до края с масажиращо движение.
Същото се повтаря и с другата ръка и длан.
(Напомняне – първо сложете едната си ръка на рамото на детето, преди втората ви ръка да пусне вече масажираната ръчичка).

Корем

Една от възможностите е да поглаждате с плавно сменящи се ръце от долната част на ребрената дъга надолу през коремчето.

Другото движение, което е доказало своята ефективност е да погладите с лек натиск коремчето, като сложите плоско ръката си отгоре и я завъртите по посока на часовниковата стрелка. (Това отговаря на движението на храната в червата, подпомага изпускането на газове и може да предотврати подуванията и коликите).

Крака и ходила

Краката и ходилата се масажират по аналогичен начин като ръцете и дланите. Трябва да се внимава обаче да се започне от същата страна, от която сте започнали и при ръцете. Особено внимание и тук заслужават ставите на глезените. Ходилата се масажират с палец и с малко по-силен натиск по посока на пръстите.

Ако бедрата са толкова дебелички, че не могат да бъдат обхванати изцяло с една ръка, тогава или ги обхванете с две ръце и плъзнете надолу, или пробвайте едната ръка да обхване вътрешната страна на крачето, а другата при следващото движение да поглажда външната страна, така че накрая цялото краче да е било докосвано навсякъде.

Гръб

Детето се обръща първо на една страна и после оттам на гръб (ако то има вече предпочитание на коя страна да се завърта, можете да го завъртате на тази страна, но можете и умишлено да сменяте страните, за да покажете на детето и двете възможности).
Гръбчето се масажира напречно на гръбнака. Двете ръце работят едновременно в противоположни посоки, така че гръбчето де се обхваща постоянно в цялата си ширина. Ръцете започват отгоре в областта на раменете и тила и слизат плавно надолу до дупето, след което отново започват отгоре.
Следва събуждане на сетивността по протежение на гръбначния стълб. Едната ръка, напасната по формата на гръбчето, се плъзга от тила към дупето, докато другата поддържа дупето. Тази поддържаща ръка запазва контакта, докато масажиращата, когато стигне до долу се връща отново в изходна позиция, за да започне пак да масажира надолу.
Това движение по дължина може да продължи надолу по дупето и краката до стъпалата.
Сега детето отново трябва да се обърне, защото е ред на лицето (ако детето отново се опитва да се обърне на същата страна, може да бъде подбудено да опита да се обръща и на другата).

Глава и лице

Двете ръце се поставят така, че да обхванат главата на детето – оставете ги така за кратко. После дланите се придвижват в посока към лицето, докато възглавничките на палците легнат на бузките. За много деца това е достатъчно и не понасят повече. Но ако се приеме добре от детето и то позволява, лицето се стимулира по следния начин:
Докато дланите придържат главата, двата палеца се плъзгат от средата на челото в противоположни посоки към слепоочията. После се поставят леко върху затворените клепачи. Оттам се плъзгат надолу по протежение на нослето. Като стигнат до устните, започвайки от средата на горната устна се движат към ъгълчетата на устата (леко разтеглете ъгълчетата на устата на ширина), после от средата на брадичката в посока към ъгълчетата на устата. След това ги плъзнете от брадичката към гърлото, по протежение на долната челюст и нагоре към бузките и масажирайте там с кръгови движения

С това масажът е приключен.
Може да се случи детето вече да е заспало съвсем отпуснато – или да е будно, спокойно и съвсем съсредоточено. Сега е много подходящ момент да го стимулирате визуално или слухово.

Забележки:

-Този масаж може да бъде провеждан от първия ден след раждането на детето, при условие, че комуникацията и взаимодействието се взимат сериозно предвид, защото детето ще определя продължителността и интензивността според моментното си настроение.

-Тъй като става въпрос за интензивно взаимодействие и опознаване на тялото, е за препоръчване да се започне с “малки дози”, т.е. всяка поредица движения да бъде извършвана само от два до пет пъти. С течение на времето може да се увеличат до максимално 15 повторения.

-Докосването трябва да е сигурно, с лек натиск, не мачкащо – а тялото трябва да бъде осъзнавано, опознавано и направено лесно за опознаване от детето.

-Движенията са по-скоро бавни и ритмични. При евентуално неспокойствие на детето или внезапна липса на време никога не забързвайте, а по-скоро забавете и намалете броя на движенията.

-По време на целия масаж трябва да има непрекъснат контакт с тялото на детето, никога не се отделят и двете ръце едновременно от него.

-Това протичане на масажа по схемата на описания от Лабуйе индийски масаж на бебета предлага както почти никой друг систематика на разгръщането. Но е редно да се приема единствено като желана от нас цел. Детето определя протичането. При всички случаи обаче трябва да бъдат запазени ритъмът и симетрията на движенията.

-В смисъла на комуникацията и взаимодействието движенията, които детето прави, не трябва да се оставят без внимание или даже да се подтискат и ограничават – те трябва да бъдат приети и интегрирани в процеса.

-Ако детето се противи, променете темпото или натиска или дори задръжте, но останете в контакт – може би този ритъм не е подходящият за детето.

-При новородени се препоръчва масажът да е “мълчалив” (само ръцете говорят), така че детето да може де се концентрира върху тялото си. При по-големи кърмачета може да предложите и акустична стимулация - например позната музика (от уредба или просто леко тананикане в ритъма на масажа), така че да отвлечете вниманието от чужди шумове и да го привлечете отново към себе си и взаимодействието с детето.

-Като време за провеждане се е наложила вечерта – детето заспива “наситено” с добро усещане за тялото си, добро самочувствие и след интензивно обръщане на внимание. Но все пак има и деца, които с удоволствие започват деня с такъв масаж.

-Много е важно майката/бащата да имат време и настроение за интензивно общуване със своето дете.

-Трябва да се внимава също масажът да не се прави непосредствено след хранене. 

По материали на http://www.basale-stimulation.de
превод от английски: Христина  Янева
Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Стоят двама и пушат. Единият вика:
- Абе ще взема да откажа пушенето... Вчера толкова лошо ми стана, направо не мога да ти опиша.
- А ще зарежеш ли и пиенето?
- Не, не ми беше чак толкова лошо.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.8038s