Потребител:
Парола:
НОВ ПОТРЕБИТЕЛ? | забравена парола

Фитнес БГза дамите

 

Какво е фолиева киселина?

Какво е фолиева киселина? - Фитнес БГ
Фолиевата киселина е водоразтворим витамин (витамин В9), който е необходим за клетъчното делене и растеж. Бременната жена има нужда от тази добавка, за да може да произвежда, възстановява и подпомага функционирането на ДНК – нашата генетична карта и основа за изграждане клетките на зародиша. Фолиевата киселина е необходима и за цялостния метаболитен процес. Тя позволява превръщането на аминокиселина хомоцистеин, съдържащата се в кръвта, в метионин. Ако приемът на фолиева киселина е недостатъчен, хомоцистеинът в кръвта се оказва в излишък, а това крие риск от малформации при новороденото.
Фолиевата киселина предпазва бременните жени от тромбози, намалява честотата на спонтанните аборти, намалява риска от раждане на деца с увреждания на мозъка и гръбнака. Лекарите са установили, че приемът на фолиева киселина през време на бременността повишава продукцията на червени кръвни телца, предпразва от анемия и подпомага продукцията на важните за изграждане на нервната система вещества норпинефрин и серотонин.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ЖЕНИТЕ В РЕПРОДУКТИВНА ВЪЗРАСТ, ДОРИ ДА НЕ ПЛАНИРАТ СКОРОШНА БРЕМЕННОСТ, ДА ПРИЕМАТ ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА ?

Първите четири седмици от бременността е времето, през което се затваря невралната тръба. Невралната тръба е ембрионална структура, която при затварянето си образува главния и гръбначния мозък. Ако невралната тръба не се затвори правилно могат сериозно да бъдат засегнати гръбначния мозък, прешлените и мускулите, изграждащи гръбначния стълб. Тези увреждания често настъпват още в първите седмици от развитието на детето. През този важен период от развитието на детето много от бъдещите майки все още не са установили своята бременност. Ето защо е толкова важно всички жени в репродуктивна възраст, дори и тези, които не планират скорошна бременност да приемат по 1 таблетка фолиева киселина на ден.

Приемът на фолиева киселина е препоръчителен дори и да не планирате бременност.

При хора подложени на големи физически натоварвания /спортисти и работещи тежък физически труд / дневните потребности от фолиева киселина също са увеличени значително.

Фолиевата киселина се намира нормално в някои храни /зеленолистни зеленчуци, месо/. Тя се абсорбира в по-малка степен в сравнение с предлаганата под форма на добавка към храната.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Като добавка към храната, Фолиева киселина Адифарм е предназначена да допълва дневната физиологична потребност на организма от фолиева киселина и намалява риска от фолиев дефицит при следните случаи:

- Преди, по време и след бременност
- При непълноценно хранене
- Прием на хормонални противозачатъчни лекарства
- Хронична умора, нервност, депресия
- Чернодробна и бъбречна недостатъчност
- Алкохолизъм

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не бива да се приема при свръхчувствителност към фолиева киселина или някоя от другите съставки на таблетката.

Консултирайте се със специалист, ако:

- страдате от епилепсия, лекувана с фенобарбитал, фенитоин или примидон;
- сте прекарали хирургическа операция с резекция на тънкото черво

ПРЕДОЗИРАНЕ

Няма риск от предозиране при консумация на храна, достатъчно богата на фолиева киселина, и едновременен прием на синтетична фолиева киселина 0,4 mg.

Дори в много високи дози фолиевата киселина е нетоксична. При еднократни дози до 36 милиграма няма данни за нежелани ефекти.

ДОЗИРОВКА: Препоръчва се прием на една таблетка дневно.

При планирана бременност приема на Фолиева киселина Адифарм да започне 1 месец преди забременяване и да продължи през първите три месеца на бременността. В случай, че бременността не е планирана, приемането на препарата трябва да започне веднага след нейното установяване.

При спортисти и хора упражняващи тежък физически труд - по 1 таблетка дневно.Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Варвят си Баба Меца, Кумчо Вълчо и Лисицата, на среща им забързан, уплашен тича Заека. Спират го те и го питат...
- Какво става Зайо, защо тичаш, пак и си толкова оплашен???
- Оххх, оставете се, Лавът толкова се е ядосал, реве и вика, че на всички, които имат три мъде им ги къса, мале, мале....
- Е добре де, ти с три мъдета ли си??
- Ох не, но той първо ги къса и тогава ги гледа...
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.6489s