Фитнес БГфитнес и боди билдинг

 

Компонентите на една фитнес програма

Компонентите на една фитнес програма  - Фитнес БГ
Един добър фитнес режим трябва да включва три основни компонента: резистивни (силови упражнения), аеробни упражнения, и разтягащи (еластични упражнения). В настоящата статия ще ви запознаем с основните точки, от които трябва да започнете.

Силови тренировки. Необходимо е да практикувате такива упражнения поне 20 минути два пъти седмично. Най-простите програми включват 8 до 10 различни вида упражнения, натоварващи основните мускулни групи на краката, туловището, ръцете, рамената и гърдите.

Аеробна активност. 30 минути бързо ходене 6-7 пъти седмично е добро начало. Разбира се бягането е много по-добра алтернатива - отслабва се много по-бързо, сърдечно-съдовата и дихателната система укрепват. За бягащите - няколко съвета и факти:

1. Не бягайте бързо - когато не ви стига въздух, мазнините не могат да се окисляват и започвате да горите глюкоза анаеробно. При това се образува млечна киселина, която води до умора и мускулна треска. Най-доброто темпо е това, при което може спокойно да говорите без да изпитвате недостиг на въздух.

2. Опитвайте се да бягате поне 30 минути - така ефектът ще е много по-добър

3. Бъдете постоянни - трябва да поддържате форма не само когато искате да отслабнете, но и за поддържане на текущото си състояние

4. Ако сте много пълен или пълна, пробвайте с бързо ходене.

5. Колоезденето в повечето случаи хаби по-малко калории от ходенето и бягането.

Упражнения, развиващи еластичността на тялото (флексионни тренировки). Провеждайте флексионни упражнения по 10-15 минути поне 2 пъти седмично. Един базов режим включва 8 до 10 вида упражнения върху всички големи мускулни групи


Колко е достатъчно?
Проучванията сочат, че за да изпитате максималните здравни ползи от тренировките, трябва да изгаряте между 700 (минимум) и 2000 (оптимално) калории чрез умерена аеробна активност. Изгарянето на повече от 2000 калории не е загуба на време, напротив - това води до развитието на атлетически способности. Ето един възможен начин да постигнете тези калорийни изисквания.

Бързото ходене (с около 6-7 км/ч) изгаря към 65 калории на км. Така, за да изхабите 700 калории за седмица, е необходимо да извървите около 11км или общо около 1 ч. и 45 мин. За да постигнете разход от 2 000 калории на седмица, е необходимо да извървите 32 км или около 5 ч. В допълнение трябва да извършвате силови и разтегливи упражнения.


Колко усилия трябва да се влагат?
За да усетите ползите от аеробната активност, трябва да се упражнявате така, че да усетите учестяване на дишането и сърдечната честота. Както споменахме по-горе, препоръчително е да извършвате по-дълги и чести сесии умерена активност отколкото по-кратки но интензивни сесии. Редица проучвания сочат, че количеството аеробна активност е по-важно от интензитета й. Освен това умереното натоварване е безопасно, докато интензивните натоварвания, особено при бързото бягане, водят до риск от мускулни и ставни наранявания. При по-възрастни хора интензивните аеробни тренировки натоварват прекалено много сърцето.

Как да разберете дали интензитетът на упражнението, което извършвате, е умерен? Някои от признаците са: по-дълбоко от нормалното дишане, по-бърза сърдечна чистота и леко изпотяване. Ако усетите недостиг на въздух, сърцебиене и започнете да се изпотявате обилно, означава, че сте преминали в интензивната част на спектъра.

Друг начин за преценка за натоварването е измерването на сърдечната честота. При умерени натоварвания тя е 50-60% от максималния капацитет. За по точни резултати, трябва да се отчете честотата по време на упражнението, тъй като след спирането му, пулсът бързо спада.

Източник:http://doctorbg.comКъде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Влиза един борец в един магазин за полилеи и започва да пита продавачката:
- Какво е това?
- Полилей!
- Какво е това?
- Полилей.
- Какво е това?
- Е гъз де, гъз, какво може да е!
Бореца казал:
- Дайте ми един!
Продавачката му го дала. Отишъл си бореца, в офиса сложил полилея и му се радва. Влиза един друг борец и го пита:
- Како е това бе?
- Гъз.
- Искам и аз такъв!
Отишли те в магазина и казали на продавачката:
- Дайте ни един гъз!
Продавачката се изплашила и отишла при шефа:
- Шефе тука има двама борци, искат гъз!
Шефа:
- Показвай го, че ще ми изпотрошат стоката!
Отишла тя при борците, показала си гъза, а те казали:
- Ааа, не, онзи беше с висулки!
Тогава продавачката се провикнала:
- Шефееее, тебе търсят!
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.7141s