Фитнес БГфитнес и боди билдинг

 

Състезателен правилник на БФКФ-класически културизъм за мъже


ПРАВИЛНИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЯ ПО КЛАСИЧЕСКИ КУЛТУРИЗЪМ ЗА МЪЖЕ

Член 1. Общи положения

Класическият културизъм / с предишно название бодифитнес / за мъже възниква като нова спортна дисциплина в отговор на нарастващата нужда на част от състезателите по културизъм, които предпочитат, различно от бодибилдерите, да развият по-малко мускулесто тяло, но атлетична и естетична физика. Основното е наличието на мускулеста атлетично изглеждаща физика, оценявана с завъртания на четвърт оборот, 5 сравнителни пози отсъждащи по-малко мускулни физики в сравнение с културистите и атлетична способност, оценена в подобно на културистичните волни съчетания.

Член 2. Категории за мъже:

Има три международни категории за мъже, въз основа на следните критерии:

Категория - 170 см – с максимално тегло равно на ръста минус 100 плюс 2 кг

Категория – 178 см – с максимално тегло равно на ръста минус 100 плюс 4 кг

Категория над 178 см – с максимално тегло равно на ръста минус 100 плюс 6 кг

ако състезателят не успее да покрие необходимите условия за влизане в категорията, той се дисквалифицира

Член 3. Рундове:

Има три рунда на оценяване:

- Приджаджинг:

Рунд 1- Четвърт завъртания и 8 задължителни пози

Рунд 2 – 60 секунди волно съчетание

Рунд 3 – Задължителни пози и Поуздаун

- Финали:

Член 4. Предварително отсяване:

Предварителното отсяване се провежда, когато има повече от 15 състезатели в категорията и трябва да се процедира така:

1. Състезателния костюм трябва да е в съответствие на Член 12 – позинг облекло и представяне на сцената на ИФББ аматьорски културистични състезания. Състезателите носят бански от солиден, не отклоняващ вниманието цвят, които да са чисти и прилични. Метални материали като златни или сребърни ламели не трябва да се използват за да повдигат гащетата. Забранено е използването на подплата, където и да е.

2. Цялата редица от състезатели се извежда на подиума по ред на номерата.

3. Редицата се разделя на две равни части, които се разполагат в двата края на подиума. Централната част се оставя свободна за сравнително позиране.

4. По ред на номерата и в групи от не повече от 5 състезатели едновременно, на всяка група се командват изпълнението на следните задължителни пози:

а/ фронтален двоен бицепс,

б/ най-широко гръб отпред,

в/ заден двоен бицепс,

г/ корем и бедра.

5. След като изпълнят 4-те задължителни пози, редицата се пренарежда по ред на номерата в една линия и се извежда от сцената.

Член 5. Оценяване на предварителното отсяване:

1. Ако има повече от 21 състезатели съдиите избират първите 15, като пишат Х зад номера им.

2.Ако има от 16 до 21 състезатели, съдиите елиминират съответно от 1 до 6 състезатели, ка то отбелязват Х до номерата им.

3. Само първите 15 състезатели се допускат до Рунд 1 /Четвърт завъртания и Задължителни пози/

4. Съдиите използват Форма 1 и Форма 4, а статистиците Форма 2.

Член 6. Състезателно облекло за Рунд 1/ Четвърт завъртания и задължителни пози/:

Те трябва да отговарят на следните критерии:

1. Напълно непрозрачна материя

2. Черен наситен цвят

3. Фабричен материал без гумени, пластични и друг вид орнаменти

4. Матов материал /не блестящ/

5. Забранява се орнаментация, гънки, жабо, дантелени краища или ръбове.

6. Банските гащета трябва да са минимум 2 см в страничната част и трябва да покриват поне половината от големия седалищен мускул и цялата предна част

7. Не се носят обувки

8. С изключение на брачна халка не се носят други бижута или аксесоари.

Член 7. Изпълнение на Рунд 1 /Четвърт завъртания и задължителни пози/

Процедурата за изпълнение на Рунд 1 следва да е:

1. Всички състезатели се извеждат на подиума по ред на номерата и в една редица.

2. Редицата се разделя на две равни части, които се разполагат в двата края на подиума от ляво и от дясно. Централната част се оставя свободна за сравнително позиране.

3. По ред на номерата и в групи от не повече от 5 състезатели едновременно, на всяка група се командва да застане в центъра на подиума и да изпълни 4 завъртания на 90 градуса:

а/ четвърт оборот на дясно

б/ четвърт оборот гръб

в/ четвърт оборот на дясно

г/ четвърт оборот фронтално

4. Това първоначално групиране на състезатели и изпълнение на четвърт обороти служи да даде време на съдиите за оценят състезателите и да решат кои от тях ще вземат участие в следващите сравнителни позирания.

5. След това съдиите могат да дадат своите заявки за сравнявания със задължителните пози на главния съдия или Onstage Expediter. Не по-малко от 3 и не повече от 5 състезатели се извикват едновременно за сравнявания. Главния съдия или Onstage Expediter имат право да отменят или коригират съдийските индивидуални искания за сравнявания, ако се налага. Задължителните пози са:

а/ фронтален двоен бицепс

б/ най-широк гръб отпред

в/ страни гърди

г/ заден двоен бицепс

д/ най-широк гръб отзад

е/ страничен трицепс

ж/ корем и бедра

з/ най-мускулеста поза

6. Всички индивидуални сравнявания са в центъра на подиума, в ред отляво на дясно, както са поискани от съдията

7. На всеки съдия се дава възможност да направи поне едно искане за сравняване. Всяко допълнително искане се допуска по лична преценка на главния съдия или Onstage Expediter.

8. Всички състезатели подлежат на поне едно сравняване

След приключване на сравняванията всички състезатели се подреждат в една линия по ред на номерата преди да напуснат подиума.

Член 8. Класиране в Рунд 1 / Четвърт завъртания и задължителни пози/

Оценяването става по следния начин:

Съдиите оценяват всеки състезател като се уверяват, че няма двама или повече състезатели с еднакви места.

2. При 9 съдии, двете най-високи и двете най-ниски оценки се задраскват. Останалите оценки подлежат на процедурата “Рунд 1 Сбор на оценки” и “Рунд 1 Класиране”

3. Равни оценки в “Рунд 1 Сбор на оценки” се изглаждат чрез метода на Сравнителното класиране

4. Съдиите използват Форми 3, а статистиците Форма 5

5. Първите шест състезатели се класират за Рунд 2 и Рунд 3

Член 9. Оценяване на Рунд 1 / Четвърт завъртания и задължителни пози/

Рунд 1 / Четвърт завъртания и задължителни пози/ се оценява използвайки следните критерии:

1. Съдията първо оценява цялостната мъжка атлетичност на физиката. Това оценяване започва от главата и продължава надолу, взимайки под внимание цялата физика. Оценяването започващо с общо впечатление от физиката, трябва да вземе предвид косата и красотата на лицето, цялостното атлетично развитие на мускулатурата, наличието на балансирана, симетрична развита физика, състоянието на кожата и нейния тонус, както и способността на атлета да се представи с увереност.

2. По време на сравняванията при задължителните пози съдиите трябва първо да гледат главната мускулна група, която е показвана. След това съдията трябва да изследва цялостната физика, започвайки от главата и гледайки всяка част от физиката с последователност надолу, започвайки с първоначалното впечатление и гледайки мускулното изграждане, балансираното развитие, мускулната плътност и релеф. Огледа включва главата, врата, раменете, гръдния кош, всички мускули по ръцете, гърдите, връзката между раменете и гърдите, корема, талията, бедрата, краката, прасците и стъпалата. Същата процедура за гръбните пози трябва да огледа горните и долни трапеци, перките, рибиците, големия седалищен мускул, бицепсите от задната част на бедрото, прасците и стъпалата. Детайлна оценка на отделните мускулни групи се прави по време на сравняванията по време на които съдиите сравняват мускулната форма, плътност и релеф, като имат предвид наум цялостния баланс на развитие на състезателя. Сравняванията по време на изпълнението на задължителните пози не трябва да се пресилват, като те помагат на съдиите да решат кой състезател има най-добра физика в съответствие с атлетично балансирано развитие, мускулна плътност и релеф.

3. Физиката трябва да се оценява като ниво на цялостен мускулен характер постигнат с атлетични усилия. Мускулните групи трябва да имат обли и твърди появявания с малко количество подкожна мазнина.

4. Оценяването трябва да вземе под внимание и стегнатостта и тонуса на кожата. Изгледът на кожата трябва да е гладък и здрав.

5. Съдиите трябва да оценят цялостното представяне на състезателната физика от момента на излизане на подиума до момента на напускане на сцената. През цялото време състезателя по бодифитнес трябва да се гледа с ударение на “ здраво, фитнес, атлетично изглеждаща мускулна физика, в атрактивно представен тотален пакет”.

Член 10. Облекло за Рунд 2 / 60 секунди волно съчетание /

Състезателното облекло през Рунд 2 и Рунд 3 трябва да отговаря на следните изисквания:

1. Бански гащета покриващи поне 2 см в страничната част и 1/2 от големия седалищен мускул, както и цялата фронтална част.

2. Цвета, материала, текстурата се избира по вкус на състезателя.

3. Не се носят обувки.

4. С изключение на брачна халка не се носят други бижута или аксесоари

5. Използването на подплънки е забранено.

Член 11. Представяне в Рунд 2 / Волно съчетание /

Само първите 6 от Рунд 1 / Четвърт завъртания и задължителни пози / се допускат до Рунд 2 / Волно съчетание /. Процедурата за протичане на Рунд 2 / Волно съчетание / би трябвало да е следната:

1. 6-те финалисти се извикват на подиума по ред на номерата в една редица. Всеки състезател се представя по номер, име и страна. След това те напускат сцената за да се подготвят за изпълнение на волните си съчетания.

2. Всеки от тях се извиква по ред на номерата за волно съчетание на музика по негов избор и не повече от 60 секунди време.

Член 12. Оценяване на Рунд 2 / Волно съчетание /

Класирането от Рунд 1 е необходимо само за да се класират от 1 до 15 място всички състезатели да се определят първите 5 финалисти, които се допускат до Рунд 2 и Рунд 3. Там те стартират с нула точки резултат. Оценяването в Рунд 2 се извършва така:

1. Съдиите оценяват всеки състезател като се уверяват, че няма двама или повече състезатели с еднакви места.

2. При 9 съдии, двете най-високи и двете най-ниски оценки се задраскват. Останалите оценки подлежат на процедурата “Рунд 2 Сбор на оценки”.

3. Съдиите използват Форма 6, статистиците Форма 5. Рунда е 33 % от стойността на финалната оценка.

Тук не е необходимо да се разрешава веднага еднакво място при класирането, тъй като оценките ще се прибавят към тези от Рунд 3 и ще образуват Финалното класиране.

Член 13. Оценяване при Рунд 2 /Волно съчетание/

Оценяването се извършва при следните критерии:

1. Всеки съдия трябва да оцени волното предвид показването на мускулатура, релеф, стил, индивидуалност, атлетична координираност и цялостно изпълнение. Съдиите гледат за гладко, артистично и добре хореографирано волно съчетание, в което може да са включени неограничен брой и вид пози. Задължителни пози трябва да са включени също. Трябва да има също и пози със задържане за да се покаже развитието на физиката. Забраняват се придърпване на банския за да се покаже горната вътрешна част на големия седалищен мускул, както и изпълнението на “разтакаващи се пози” и лягане по подиума.

2. Използването на подплънки е забранено. На съдиите се напомня, че по време на волното се оценява както съчетанието така и физиката.

Член 14. Облекло в Рунд 3/ Задължителни пози и Поуздаун/:

Състезателните костюми в Рунд 3 са същите като в Рунд 2

Член 15.Представяне в Рунд 3/ Задължителни пози и Поуздаун/:

1.Под ръководството на Главния съдия финалистите изпълняват 8-те задължителни пози едновременно и в една група, като го правят в центъра, лявата и дясната част на подиума.

2.След това състезателите изпълняват 60 секунди поуздаун по музика на организатора.

3.Накрая състезателите се извеждат от подиума по ред на номерата и в една редица.

Член 16.Точкуване в Рунд 3

Оценяването тук става по следния начин:

1. Оценяват се само задължителните пози, а не поуздауна.

2. Всеки съдия класира състезателите с индивидуални места, като внимава двама или повече от тях да нямат еднакви места.

3. При 9 съдии двете най-високи и двете най-ниски оценки се зачертават. Останалите се сумират в процедурата “Рунд 3 Сумарни оценки”

4. Рунд 3 Сумарни оценки се събира с Рунд 2 Сумарни оценки и се получават Финални оценки и Финално класиране.

5. Равните оценки се разрешават използвайки се “Рунд 3 Сумарни оценки”

6. Съдиите използват Форма 6, а статистиците Форма 5. Рунда има 67 % от стойността на общата оценка на финала.

Член 17.Церемония по награждаването

Тя се изпълнява така:

1. Шестте финалисти се извикват на подиума за церемонията по награждаването

2. Церемониалмайсторът, използвайки Форма 7, обявява 6-то място. След като получи наградата си състезателят застава в далечната лява част на редицата от състезатели.

3. Церемониалмайсторът обявява 5-тото място. След като получи наградата си състезателят застава в далечната дясна част на редицата от състезатели.

4. Церемониалмайсторът продължава с 4-тото, 3-тото, 2-то и 1-то място. Третият застава отдясно, вторият отляво, а първият в средата.

5. Организаторът поднася трофеите на състезателите.

6. Организаторът на състезанието поднася официални златен, бронзов и сребърен медал на първите трима. Организаторът на състезанието поднася също грамоти за атлетично постижение на първите 6 финалисти.

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

ОПИСАНИЕ НА ЧЕТВЪРТ ОБОРОТИТЕ

1.Четвърт оборот на дясно:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, лявата ръка отпусната в релакс, леко зад централната линия на тялото и малко свита в лакътя, палеца и пръстите свити, дланта обърната към тялото, ръката леко свита в китката, дясната ръка релаксирана и леко пред централната линия на тялото с малко свит лакът, палеца и пръстите свити, дланта към тялото, ръката леко свита в китката. Позицията на ръцете принуждава горната част на тялото да се обърне леко на ляво, с понижено ляво рамо и издигнато дясно. Това е нормално и не трябва да се преувеличава от състезателите. Това е стоеж в релакс.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.

2.Четвърт оборот в гръб:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, двете ръце отпуснати в релакс отстрани на тялото и по централната му линия, леко свити лакти, палеца и пръстите свити, ръцете леко свити в китките, палците насочени към тялото, крайчетата на пръстите леко опират бедрата. Тази позиция е релаксово стоене.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.

3.Четвърт оборот на дясно:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, дясната ръка отпусната в релакс, леко зад централната линия на тялото и малко свита в лакътя, палеца и пръстите свити, дланта обърната към тялото, ръката леко свита в китката, лявата ръка релаксирана и леко пред централната линия на тялото с малко свит лакът, палеца и пръстите свити, дланта към тялото, ръката леко свита в китката. Позицията на ръцете принуждава горната част на тялото да се обърне леко на дясно, с понижено дясно рамо и издигнато ляво. Това е нормално и не трябва да се преувеличава от състезателите. Това е стоеж в релакс.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.

4.Четвърт оборот фронтално:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, двете ръце отпуснати в релакс отстрани на тялото и по централната му линия, леко свити лакти, палеца и пръстите свити, ръцете леко свити в китките, палците насочени към тялото, крайчетата на пръстите леко опират бедрата. Тази позиция е релаксово стоене.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Мутра решил да инвестира зад граница в недвижимо имущество. Наел известна фирма за недвижими имоти, която да му намери такова.
Един ден звъни агент и му съобщава:
- Намерили сме за вас страхотна оферта. Старинен замък, втората половина на осемнайсти век…
Мутрата го прекъсва:
- Чакай, чакай, а къде му е първата половина?


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.6158s