Фитнес БГфитнес и боди билдинг

 

Състезателен правилник на БФКФ-бодифитнес за жени

ПРАВИЛНИК ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЯ ПО БОДИФИТНЕС ЗА ЖЕНИ

Член 1. Общи положения:

Бодифитнеса е формирана нова дисциплина в отговор на искането за фитнес състезания без нужда от рунда Волно съчетание. В бодифитнеса акцента пада предимно върху естетическата красота комбинирана с атлетическа физика.

Член 2. Категории:

В бодифитнеса има четири категории, както следва:

1. до и вкл. 158 см

2. до и вкл. 163 см

3. до и вкл. 168 см

4. над 168 см

Член 3. Рундове:

1. Приджаджинг - Рунд 1 / Бикини в две части /

2. Приджаджинг - Рунд 2 / Цял бански костюм в една част /

3. Финал - Рунд 3 / Бикини в две части /

Член 4. Предварително сравняване:

Предварителното сравняване се прави ако има над 15 състезателки в една и съща категория. Това сравняване се извършва така:

1. Състезателното облекло при Предварителното сравняване е същото като това в Рунд 1 / Бикини в две части /

2. Цялата категория се извежда по ред на стартовите номера в една линия.

3. Редицата от състезатели се разделя на две равни групи, като едната се разполага в лявата част на подиума, а другата в дясната. Централната част на подиума се оставя свободна за процедурата на сравняване.

4. Състезателките се извикват на групи от максимум 5 атлетки по ред на номерата и се нареждат в центъра на подиума за да изпълнят завъртания на четвърт оборот.

5. След завършване на четвърт завъртанията, цялата редица се подрежда отново по ред на стартовите си номера преди да напусне подиума.

Член 5. Оценяване при Предварителното сравняване:

Оценяването по време на Предварителното сравняване се извършва така:

1. Ако има повече от 21 състезателки, съдиите избират първите 15 от тях като отбелязват знак Х зад техните номера. Ако състезателките са между 16 и 21 на брой, съдиите трябва да елиминират от 1 до 6 състезатели със знак Х срещу техния номер за да останат само петнадесет за Приджаджинга.

2. Ако има състезателки с равни оценки те се извикват отново на подиума и съдиите ги оценяват пак на сравнителните завъртания.

3. Само първите 15 състезателки се допускат до Рунд 2 / Бикини в две части /.

Член 6. Състезателно облекло за Рунд 1 / Бикини в две части /:

1. Бикините трябва да са от модел в две части и напълно непрозрачни.

2. Бикините трябва да са в наситено черен цвят.

3. Бикините трябва да са от фабричен памучен плат / забраняват се бикини от пластични, гумени или други подобни материали /.

4. Бикините трябва да са с матова текстура / да не са от лъскави, блестящи материали /.

5. По бикините не трябва да има орнаменти, панделки, гънки, обшивки, дантели или ръбове.

6. Бикините трябва да покриват минимум половината от големия седалищен мускул, както и цялата фронтална част.

7. Обувки с високи токчета се носят през този рунд. Те трябва да са черни, класически леки бални обувки, със затворени пръсти и пети. Дебелината на подметката не трябва да е повече от 6 мм, а височината на тока не повече от 127 мм.

8. Косата може да бъде в стилна прическа.

9. С изключение на брачна халка или малки, подобни на карфичени глави обеци, не се позволява носенето на други бижута.

10. Главното официално лице или негов представител има право за спиране на състезателка, ако нейното състезателно облекло се разминава с установения стандарт на вкус и благоприличие.

Член 7. Представяне в Рунд 1 / Бикини в две части /

Процедурите в Рунд 1 / Бикини в две части / са следните:

1. Цялата категория се извиква на подиума в една линия по ред на стартовите номера.

2. Редицата от състезателки се разделя на две равни групи, които се нареждат в лявата и дясната част на подиума. Централната част на подиума остава свободна за изпълнение на сравнителните завъртания.

3. По ред на състезателните номера и в групи по не повече от 5 състезателки едновременно, всяка отделна група се извиква в центъра на подиума за да изпълни следните завъртания на четвърт оборот:

а / Четвърт оборот надясно

б / Четвърт оборот гръб

в / Четвърт оборот надясно

г / Четвърт оборот фронтално

4. Тези предварителни групирания на състезателките и изпълнения на четвърт завъртания се правят с намерение да помогнат на съдиите при тяхното решение за това, кои точно състезателки да вземат участие в сравняването, което следва.

5. Сега вече съдиите могат да представят индивидуалните си искания за сравняване на Коменданта. Не по-малко от 3 и не повече от 5 състезателки могат да бъдат викани едновременно на тези сравнения. Главният съдия може да отхвърли или отмени индивидуални съдийски искания за сравнение, ако се налага.

6. Всички индивидуални сравнявания се правят в централната част на подиума и по ред на номерата отляво на дясно, както ги е повикал и написал съдията.

7. На всеки съдия се дава възможност за най-малко едно сравнително повикване. Всяко допълнително извикване може да стане, ако Главния съдия реши че е необходимо.

8. Всеки състезател се вика поне веднъж на сравнително позиране.

9. След последното сравняване всички състезателки се нареждат в една линия по ред на номерата и напускат подиума.

Член 8. Оценяване в Рунд 1 / Бикини в две части /:

Оценяването в този рунд протича така:

1. Всеки съдия класира състезателите на отделно място във Форма 3, като не трябва да допуска грешка и да дава еднакви места на повече от един състезател. Съдиите използват Форма 4 за да си водят персонални бележки.

2. При 9 съдии се премахват двете най-високи и двете най-ниски оценки. Останалите се сумират в графите “Оценки в Рунд 1” и “Класиране в Рунд 1”. Ако има състезатели с равен брой точки в графата “Оценки в Рунд 1” те се класират по метода на “Сравнителните места”.

3. Ако има равно класиране в Рунд 1 не е необходимо да се прави елиминация на това равенство, тъй като оценките от Рунд 1 се прибавят към тези от Рунд 2 и се получава Приджаджинг резултата.

Член 9. Критерии за оценяване в Рунд 1 / Бикини в две части / :

В Рунд 1 / Бикини в две части / се оценява по следните критерии:

1. Съдията трябва първо да оцени цялостната атлетичност на физиката. Тази оценка започва от главата и продължава надолу отчитайки цялостната физика. Оценяването, започвайки от генералното впечатление от цялата физика, включва под внимание красотата на лицето и косата, цялостното атлетическо развитие на физиката и мускулатурата, симетрично развитие на физиката, състоянието на кожата и нейния тонус, способността на атлетката да се представи с увереност и грация.

2. Физиката би трябвало да се оцени като ниво на цялостен мускулен тонус, постигната чрез атлетично усилие. Мускулните групи трябва да се виждат заоблени, твърди и с малко подкожна мазнина. Физиката трябва нито да е много мускулеста, нито да е прекалено мършава и да няма дълбока мускулна сепарация или набраздяване. Физики преценени като много мускулести или много мършави се оценяват ниско.

3. При оценяването трябва да се вземе предвид и твърдостта и тонуса на кожата. Тонуса на кожата трябва да е гладък и здравословен на вид и без целулит. Лицето, косата и грима образуват “Цялостното представяне” на атлетката.

4. Съдийското оценяване трябва да включва цялото представяне на атлетките от момента на стъпване на подиума до момента на напускането му. През цялото време състезателките по бодифитнес трябва да изглеждат с подчертано “здравословна, фитнес, атлетическа” физика и една атрактивна показност на “цялостното представяне”.

Член 10. Oблекло за Рунд 2 / Цял бански костюм/

Облеклото в Рунд 2 / Цял бански костюм / подлежи на следните изисквания:

1. Цял бански костюм

2. Цвят, материя и текстура по избор на състезателката.

3. Банският костюм покрива минимум 1/2 от големите седалищни мускули и цялата фронтална част на торса.

4. Носят се обувки с високи токове. Обувките трябва да са с класически токчета, леки и затворени в предната и задна част. Цвета е по избор на състезателката. Дебелината на подметката не трябва да е повече от 6.35 мм, а височината на токчетата да не е над 127 мм. Забраняват се стриктно обувки с високи платформи-токове.

5. Прическата може да бъде стилизирана.

6. Може да се носят бижута без ограничения.

7. Главния съдия има право да не допусне състезател с облекло разминаващо се с приетия стандарт за благоприличие и вкус.

Член 11. Представяне в Рунд 2 / Цял бански костюм /

Процедурата в Рунд 2 би следвало да е следната:

1. Цялата категория се извиква на подиума в една линия по ред на стартовите номера.

2. Редицата се разделя на две еднакви групи, като те се разполагат от лявата и от дясната част на подиума. Централната част на подиума се оставя свободна за извършване на сравнителните позирания на състезателките.

3. В групи по не повече от 5 състезатели едновременно и по ред на стартовите номера състезателките се групират в центъра на подиума за да изпълнят следните 4 завъртания:

а/ Четвърт завъртане на дясно

б/ Четвърт завъртане в гръб

в/ Четвърт завъртане на дясно

г/ Четвърт завъртане в лице

4.Това първоначално групиране на състезателите и изпълнение на четвъртоборотни завъртания се прави с цел да помогне на съдиите при решението им кои точно състезателки да вземат участие в сравняването, което непосредствено следва.

5. Съдиите сега могат да представят своите заявки за сравняване на Главния съдия. Сравняват се не по-малко от 3 и не повече от 5 състезателки едновременно. Главният съдия или Коменданта могат да отменят или да не изпълняват съдийските искания за сравняване, ако преценят това за резонно.

6. Всички индивидуални сравнявания се извършват в центъра на подиума и в ред от ляво на дясно, както ги е пожелал съдията.

7. На всички съдии се дава възможност за поне едно искане за сравняване. Всички допълнителни искания са възможни ако Главния съдия даде разрешение за това.

8. Всички състезатели подлежат на поне едно сравнение.

9.След последното сравнение всички състезатели се връщат в една линия по ред на номерата преди да напуснат подиума.

Член 12. Точкуване в Рунд 2 / цял бански /

Оценяването в Рунд 2 / цял бански / протича така:

1. Всеки съдия класира състезателите на отделно индивидуално място като не трябва двама или повече състезатели да имат еднакво класиране.

3. При девет съдии двете най-високи и двете най-ниски оценки се елиминират. Останалите оценки се събират в процедурата “Рунд 2 сбор”. Сумата се прибавя към “Рунд 1 сбор” и образува “Приджаджинг сбор” и “Приджаджинг класирането”. При наличие на равен брой точки в “Приджаджинг сбора” това се премахва чрез метода “Свързани места” и състезателните места в Рунд 1 класирането.

4. Шестте първи се класират за финалите.

Член 13. Оценяване в Рунд 2 / цял бански / :

Рунд 2 / цял бански / се оценява предвид следните критерии:

1. Съдията трябва първо да оцени цялостния вид атлетичност на физиката. Това оценяване започва от главата и продължава надолу вземайки предвид цялата физика. Оценяването започвайки от общия вид на цялостната физика трябва да вземе предвид косата и хубостта на лицето, цялостното атлетично развитие на мускулатурата, представянето на балансирана, симетрично развита физика, състоянието на кожата и нейния тонус, както и способността на състезателката да се представи със самоувереност, грация и спокойствие.

2. Физиката се оценява като цялостно ниво на мускулно развитие постигнато чрез атлетическо усилие. Мускулните групи трябва да се появяват обли и твърди с малко подкожна мазнина. Физиката не трябва да е нито много мускулеста нито много мършава и да няма дълбоко мускулно сепариране. Физики които са много мускулести или много мършави се оценяват ниско.

3. Оценяването трябва да вземе предвид и твърдостта и тонуса на кожата. Кожата трябва да е на вид гладка, здрава и без целулит. Лицето, косата, прическата допълват “Цялостния пакет” представен от състезателката.

4. Съдийската оценка на физиката на атлетите трябва да вземе предвид цялостното

представяне от момента на появяването до момента на напускането на подиума. През цялото време фитнес състезателите трябва изглеждат с подчертана “здрава, фитнес, атлетична” физика в един атрактивно представен “Цялостен пакет”.

5. Съдиите трябва да са наясно с факта, че състезателят може да представи различни “Цялостни пакети” докато носи цял бански костюм и обувки с токчета или бикини и обувки с токчета. Въпреки това съдиите трябва да осигурят оценяването в този рунд да “прясно” и да осигури получаването на обективни оценки на всеки състезател въз основа на облеклото в този рунд.

Член 14. Финали. Облекло за рунд 3 / Бански в две части /

Облеклото в този рунд трябва да е съобразено със следните критерии:

1. Бански в две части

2. Цвета, материала, текстурата са по вкус на състезателя.

3. Бикините трябва да покриват минимум 0.5 от големия седалищен мускул, както и цялата фронтална част.

4. Обувки с високи токчета се носят през този рунд. Стила и цвета може да са по избор на състезателя. Дебелината на подметката не трябва да е повече от 6 мм, а височината на тока не повече от 127 мм.

5. Косата може да бъде в стилна прическа.

6. Може да се носят бижута без ограничения.

7. Главния съдия имат право да недопусне състезателка с облекло разминаващо се с приетия стандарт за благоприличие и вкус.

Член 15. Финали: Рунд 3 / Бикини в две части /

Протичането на Рунд 3 би трябвало да стане така:

1. Шестте финалисти се извеждат на подиума в една редица по ред на стартовите номера.

2. По ред на номерата всеки състезател се представя на публиката по номер, име и клуб.

3. Цялата редица от състезатели изпълнява 4 четвърт обороти в средната, лявата и дясната част на подиума.

4. На цялата редица се командва напускането на подиума.

Член 16. Финали: Оценяване на Рунд 3 / Бикини в две части /

Оценяването се извършва така:

Използвайки Форма 6, озаглавена “Статистически лист с оценки”, при 9 съдии, двете най-високи и двете най-ниски се задраскват. Останалите оценки се прибавят за да образуват Рунд 3 Subscore. Тази оценка се прибавя към Subscore от Приджаджинга и се получава Финална оценка и Финална място. Равни оценки в Рунд 3 Subscore не е нужно да се пренареждат. Равенство във Финални оценки се пренарежда като се използва метода на “Сравнителните места” и оценките на състезателите в Рунд 3.

Член 17. Финали: Оценяване на Рунд 3 / Бикини в две части /

Същите критерии използвани в Рунд 1 се прилагат при оценяването в този рунд. Въпреки това съдиите трябва да се съобразят с факта, че състезателката може да покаже различен Цялостен пакет носейки бикини в две части по свой избор. Освен това съдиите трябва да осигурят ново “прясно” оценяване, като дадат на всеки състезател оценка базирана само на впечатлението от този рунд.

Член 18. Церемония по награждаването

Процедурата по тази церемония протича така:

1. Състезателното облекло на Церемонията по награждаването трябва да е като в Рунд 3 /Бикини в две части/

2. Шестте финалисти се извикват на подиума в една линия по ред на номерата.

3. Церемониалмайсторът, използвайки Форма 7, озаглавена “Финални оценки на категорията” , обявява шестото място. След получаване на наградата си състезателката застава в далечната дясна част на редицата.

4. Церемониалмайсторът обявява 5-тото място. След получаването на наградата си състезателката застава в далечната лява част на редицата.

5. Церемониалмайсторът обявява 4-тото, 3-тото, 2-то и 1-то място. Победителят застава в центъра на редицата от финалисти.

6. Организаторът поднася трофеи на шестте финалисти.

7. Организаторът поднася Златен, Сребърен и Бронзов медал на тримата първи финалисти.

8. Организаторът поднася грамоти на 6-те финалисти.

ПРИЛОЖЕНИЕ 1

ОПИСАНИЕ НА ЧЕТВЪРТ ОБОРОТИТЕ

1. Четвърт оборот на дясно:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, лявата ръка отпусната в релакс, леко зад централната линия на тялото и малко свита в лакътя, палеца и пръстите свити, дланта обърната към тялото, ръката леко свита в китката, дясната ръка релаксирана и леко пред централната линия на тялото с малко свит лакът, палеца и пръстите свити, дланта към тялото, ръката леко свита в китката. Позицията на ръцете принуждава горната част на тялото да се обърне леко на ляво, с понижено ляво рамо и издигнато дясно. Това е нормално и не трябва да се преувеличава от състезателите. Това е стоеж в релакс.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.

2. Четвърт оборот в гръб:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, двете ръце отпуснати в релакс отстрани на тялото и по централната му линия, леко свити лакти, палеца и пръстите свити, ръцете леко свити в китките, палците насочени към тялото, крайчетата на пръстите леко опират бедрата. Тази позиция е релаксово стоене.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.

3. Четвърт оборот на дясно:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, дясната ръка отпусната в релакс, леко зад централната линия на тялото и малко свита в лакътя, палеца и пръстите свити, дланта обърната към тялото, ръката леко свита в китката, лявата ръка релаксирана и леко пред централната линия на тялото с малко свит лакът, палеца и пръстите свити, дланта към тялото, ръката леко свита в китката. Позицията на ръцете принуждава горната част на тялото да се обърне леко на дясно, с понижено дясно рамо и издигнато ляво. Това е нормално и не трябва да се преувеличава от състезателите. Това е стоеж в релакс.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.

4. Четвърт оборот фронтално:

Поза в изправен релакс, глава и поглед насочени в същата посока като тялото, петите прилепени, стъпалата под 30 градуса навън, коленете прави и заедно, стомаха прибран, гръдния кош изпъчен, раменете назад, двете ръце отпуснати в релакс отстрани на тялото и по централната му линия, леко свити лакти, палеца и пръстите свити, ръцете леко свити в китките, палците насочени към тялото, крайчетата на пръстите леко опират бедрата. Тази позиция е релаксово стоене.

Съкращението на мускулите е забранено. Състезатели, които не успеят да направят поза релакс правилно получават едно предупреждение, след което им се отнемат точки от класирането.Къде да тренирам | Вашия коментар | Грешка в текстта

назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Твърдението, че няма джентълмени в днешно време не е справедливо. Днес видях мъж, който държеше чадъра над жена си, докато тя сменяше гумата на колата.


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
16 queries executed; Script time: 0.6802s