Фитнес БГстатии

 

15 ефективни начина за отслабване

15 ефективни начина за отслабване - Фитнес БГ
В стремежа си за изящно и красиво тяло, подлагайки се на тежки диети и продължителни тренировки, често пренебрегваме доказаните факти – че има много достъпни възможности, както на намалим излишните килограми, така и да постигнем главната цел – да ги задържим на новото им равнище.
Понякога дори не е необходимо да излизаме от дома...

1. Смехотерапия
Доказано е, че смехът е един от най-ефективните начини за премахване на наднормените килограми. 10-15 минути смях спомагат за изгарянето на до 50 калории. Опитът сочи, че всекидневната смехотерапия ще ви избави от поне 2 кг за година.

За времето на гледане на една комедия ще изгорите толкова калории, колкото и при бягане на разстояние 1 км.
Когато човекът се смее, неговият метаболизъм се ускоряват средно с 20% , а именно това е основният залог за успешно и трайно отслабване.

2. Водни процедури
Те също са чудесен начин за ускоряване на метаболизма. Банята не само спомага за оздравяването, но помага и за изгарянето на голямо количество калории. За всеки грам отделена пот организмът харчи около 80 калории.

Сметката показва, че само за едно къпане може да се отслабне с до 2 кг. Наистина половината от теглото след това много бързо се възстановява, тъй като отслабването става за сметка на загубата на течност от организма.
Но редовното къпане ускорява обмяната на веществата и следователно спомага за изгарянето на мазнините.

3. Страстен секс и целувки
Ако искате да отслабнете бързо, редовният секс наистина е един от начините – само 20 минути ще изгорите 120 калории, т.е. колкото и при 10-минутен джогинг.

Известният диетолог Бруно Фабри е изчислил, че за 15 минути секс се изгарят калориите, получени от една изпита чаша вино, а за 26 минути – тези от една изядена пица.

Доказано е, че за една минута страстна целувка се изгарят 6,4 калории. Така 10 минути целувки всеки ден в продължение на година ще ви избавят от 3,5 килограма.

4. Оптимизъм
Доказано е, че депресията пречи на отслабването. Хората в лошо настроение отслабват много по-трудно. В подобно състояние ефект не дават и най-тежките диети, и най-дългите тренировки, и дори специалните операции за намаляване на теглото.
След подобни процедури пациентите с нервни разстройства отслабват средно с 4 кг по-малко в сравнение с психически здравите хора.

В добро настроение и със сияеща усмивка хората се движат повече, а това допълнително помага за намаляването на теглото.

5. Чистота
Независимо колко неочаквано може да ви прозвучи, обичайното почистване на дома ще ви избави от 4 калории за минута. Всъщност, по ефективност тази дейност може да се сравни с посещението на фитнес залата веднъж седмично.

За изгарянето на 400 калории са достатъчни:
- 2 часовото миене на пода;
- 2,15 часовото избърсване на праха;
- 82 минутното почистване с прахосмукачка.
Разбира се, не на веднъж...

Изчислено е, че за 1 година редовно чистене у дома жената извървява средно 36 км и изгаря такова количество калории, с което би се разделил колоездач, който е изминал 770 км.

6. “Магическото отражение”
Оказва се, че калории могат да се изгарят и с помощта на... едно съвсем обикновено огледало.

Всеки път когато сядате на кухненската маса, поставяйте пред себе си огледало. Можете да го закачите и на отсрещната стена. Този елементарен трик позволява да намалите с 1/3 количеството на приеманите чрез храната калории.

Собственото отражение в огледалото напомня на човек за това, че иска да отслабне. По този начин той по-бързо се засища и се отказва от допълнителните порции.

7. “Летящата” походка
Ако искате да изглеждате стройни и стегнати, вървете изправени и си избирайте подходящи дрехи. Според психолозите, поне визуално може да се отслабне с 5 кг за... няколко секунди.

За тази цел обаче трябва да изберете подходящи дрехи и да спазите няколко правила: изправете гърба, стегнете корема, изправете раменете и напрегнете седалищните мускули. Ако постоянно ходите в това в това положение, тялото ви ще свикне към този “корсет” и правилната стойка ще стане обичайна.

8. Диетична математика
90% от храната трябва да се приема у дома, при това 60% от нея трябва да постъпва в организма през първата половина на деня, съветват диетолозите.

Според статистиката, за съжаление, съвременният човек изяжда по-малко храна в къщи, отколкото на гости, в ресторант или закусвалня.
Похапването на път за работа или към дома не само че не спомага за запазване на фигурата, но точно обратното – води до затлъстяване.

Затова – опитайте се всеки ден да изяждате с една бисквита, един кроасан или едно хлебче по-малко. Отивайки в ресторант, поръчвайте си порция с 1/3 по-малка от обичайната.

На всяко място и по всяка време яжте бавно и спокойно, като добре сдъвквате храната.

9. Вълшебната... диета

Според американския диетолог Стивън Хоукс, можете да се отслабне с повече от 20 кг без да се отказвате от каквото и да било.

Всичко звучи много просто - трябва да се яде само тогава, когато наистина усещате чувство за глад. При това можете да си позволявате всякакви кулинарни глезотии без да се опасявате за фигурата си.

Но от похапването „за компания” и между отделните хранения трябва да се откажете. Личният опит на Хоукс е показал, че за една година с тази диета наистина може да се отслабне с повече от 20 кг.

10. Зелен чай вместо черен

Вместо по-разпространения черен чай и кафето диетолозите съветват да се пие зелен чай, като редовната му употреба доказано помага срещу наднорменото тегло.

В напитката се съдържат особени полифеноли (катехини), които ускоряват процеса на разграждане на мазнините и регулират нивото на глюкозата в кръвта.

Зеленият чай намалява апетита. Данните сочат, че хората, които пият зелен май, ядат с 60% по-малко от останалите.

Редовната употреба на 1 чаша зелен чай дневно ще ви избави от 1 кг за месец. И най-хубавото - колкото повече зелен чай пиете, толкова повече катехини постъпват във във вашия организъм и толкова повече килограми губите.

11. Водна диета

Употребата на голямо количество чиста вода е необходимо условия за много диети. И не напразно! Изпивайки 1,5-2 литра вода дневно, можете да отслабнете с повече от 2 кг без да променяте обичайния си начин на живот.

Водата значително ускорява обмяната на веществата – с около 30%. Всекидневното приемане на 6-8 чаши вода прочиства организма от шлаката.
Още по-голяма е ползата от студената вода. За нейното нагряване организмът използва допълнителна енергия, т.е. това способства за изгарянето на повече калории. Само 1 чаша ледена вода води до изгарянето на над 60 калории.

12. Dance – диета

Истинско съчетаване на полезното с приятното! Танцът е не само прекрасна физическа тренировка за всички мускули на организма, но и приятно занимание, което повишава настроението.

Количеството изгорени калории зависи от интензивността на танца:
- 20 минути диско ще ви избавят от 114 калории;
- 20 минути туист или балет – от 125 калории;
- 20 минути валс или фокстрот – от 62 калории.

Средно за 1 час танци можете да изгорите около 400 калории. Дори да го правите у дома.

13. Упражнения по стълбите

Откажете се от асансьора и се качвайте по стълбите. Всички сигурно са чували този съвет, но неизвестно защо мнозина продължават да го игнорират. Качването и слизането по стълбите тренира много мускули на тялото и изгаря доста калории - специалисти са пресметнали, че всекидневното 10-минутно качване или слизане по стълбите позволява за една година да се отслабне с 4,5 кг.

14. Разходка за удоволствие

Вместо да пътувате до работа с колата си или да се блъскате в градския транспорт, вървете пеша - поне 30 минути на ден. Това време е достатъчно (при наличието на останалите необходими условия) да се предотврати появата на излишно тегло.

45-минутната разходка ще ви избави от 300 калории. А ако я правите всеки ден, за една година ще отслабнете с повече от 13 кг. При това не е задължително да се ограничавате в храненето си.

15. Игра с децата

Не пропускайте нито една възможност за общуване с децата. Старайте се да прекарвате колкото се може повече време с тях, но не като седите на едно място, а участвате в техните игри. Излизайте с детето на разходка, играйте с него на криеница или гоненица, на топка. Освен пряката полза за теглото, това ще подобри и настроението ви.

Източник:http://zdrave.bg


назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Син на една мутра се прибира след последния учебен ден и баща му го пита:
- Е, как е, сине, как се справи?
- Пет двойки, тате... - отвръща синчето.
- Мале-е-е, голям бой ще падне!
- Знам, тате. Вече съм им взел адресите.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.7344s