Фитнес БГстатии

 

Стероидите и сухожилията

Стероидите и сухожилията  - Фитнес БГ
Има тонове статии за вредата на анаболните стероиди- върху черния дроб , сърцето и т.н.Необходими са много страници за да се опише ефектът от различните стероиди върху сухожилията , но основните принципи са валидни при всички случаи.Силните еластични влакна на сухожилията са изградени предимно от колаген.Учените доказаха още в края на 80-те години на миналия век,че анаболните стероиди в първите няколко дни от приема им разрушават нормалното образуване на колагенови влакънца.Образуват се разкъсани негъвкави (т.е. ненормални) колагенови влакънца,зле свързани или въобще несвързани с мускула.Броят им нараства рязко в хода на тренировката и в крайна сметка получавате нееластични твърди сухожилия с намалена издръжливост на опън, с по-малка възможност за удължаване и разтягане.Като добавим и че в следствие на стероидите силата на мускула се увеличава ,а на сухожилията не , едно по-тежко вдигане причинява разкъсване на сухожилията.

Подобен нежелан и вреден ефект върху сухожилията има и локалната инжекция с кортикостероиди,често използвани от атлетите за лечение на травми на меките тъкани.Облекчението след такава инжекция да не ви заблуждава-ако тренировката продължи има опасност от пълно скъсване на сухожилието (случва се често при тендинити на ахилесовото сухожилие и капачката на коляното).Освен това като странични ефекти от кортикостероидните инжекции се появява некроза заради намаление на кръвоносните съдове в областта на приложение на инжекциите-особено в таза,промяна на биохимичните свойства на тъканите на сухожилието заради задържането на образуване гранулирана и свързваща тъкан,забавяне синтеза на хондроитин сулфат и подтиснато химическо състояние,скъсване на сухожилията заради задържане образуването на оздравяващи сраствания и т.н.Така че при такива травми вместо да използвате кортикостероиди и да продължите да тренирате, по-разумно е да намалите тренировките и да наблегнете на почивката.Ако пък желаете бързо излекуване на травма на меките тъкани,може да използвате кортикостероиди, но тогава за препоръчване спрете тренировките или поне рязко да намалите натоварванията.

Повечето от вземащите анаболни стероиди получават скъсвания на сухожилията,обикновено лекувани преди това при възпаления с лед,антивъзпалителни медикаменти и почивка.Често пострадалия се изненадва от тази връзка,без да си дава сметка за причините.А те са обясними : при взимащите стероиди често повтарящите се малки увреждания на сухожилията са много чести-особено на бицепсите, раменете, лакътните сухожилия, тези на ротаторната група и на коленете.При тях се натрупва така наречената белегова тъкан (като тази,която остава след белезите и местата на инжекциите-същите разрушени колагенови влакна,за които стана въпрос по-горе).Така в крайна сметка сухожилието отслабва и скъсването е въпрос на време (или тежести) и в крайна сметка краят на спортната ви кариера наближава без дори да подозирате.

Източник:http://steroidite.comназад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

В гората пуснали авиолиния - лъвът бил пилот, а мечката стюардеса. На първия полет се качили вълка и гаргата. Самолета излетял и мечката отишла да види какво ще желаят пътниците.
Гаргата казала:
- Едно уиски.
Вълка за да не остане по-назад и той поискал уиски.
Донесла им мечката уиски, гаргата го взела и пляс - изсипала го на земята. Вълка да не остане по-назад и той го изсипал.
Така няколко пъти.
Мечката се нервирала и отишла при лъва:
- Тия двамата отзад направиха всичко на кочина.
- Изхвърляй ги тогава.
Хванала ги мечката и ги изхвърлила.
Летейки надолу, гаргата казала на вълка:
- Абе пич, за к"во се пра"иш на мъж, кат" не мо"еж да летиш бе?
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.8787s