Фитнес БГстатии

 

Соевият срещу суроватъчния протеин.

Соевият срещу суроватъчния протеин.  - Фитнес БГ
Анаболният (соев) протеин надминава суроватъчния по отношение изграждането на мускули. Д. Калман и др. съобщават в журнала на Международното дружество за спортно хранене от юли 2007 г, че по отношение натрупването на свободна от мазнини маса (lean body mass) няма разлика между соевия и суроватъчния протеин или смесите от двата вида. Соево-суроватъчната комбинация дава по-добри резултати от отделните протеини спрямо съотношението между естрадиола и тестостерона …
Изследването доказва, че специалисти като проф. Цветков от София, които от години пропагандират тезата за по-голям прием на соев протеин при спортното хранене, са били на прав път. За повечето спортисти соевият протеин е най-малкото точно толкова добър, колкото и суроватъчният или млечният по отношение увеличаването на мускулна маса. Идеалният вариант обаче включва комбинация от соев и суроватъчен/млечен протеин, тъй като тя обединява предимствата и на двата продукта (което се вижда и от подобреното съотношение естрадиол-тестостерон в сравнение със соевия и суроватъчния протеин поотделно).
Резултатите показват, че соевият и суроватъчният протеин и комбинацията от тях, се отразяват еднакво добре на натрупването на мускули. Участниците в изследването качили 0,9 кг чиста маса след приемане на една от трите протеинови добавки в продължение на 12 седмици при едни и същи стандартни условия. При стойностите на тестостерона и свободния тестостерон не са били открити съществени разлики между трите групи, докато нивото на естрадиола при групата, приемаща суроватъчен протеин, се понижило най-много, а при групата, приемаща соев протеин, съотношението естрадиол-тестостерон (разликата между двата хормона) било най-голямо.
Оттук следва, че соево-суроватъчната смес има способността да намалява нивото на естрадиола (но не толкова, колкото суроватъчния протеин, приет самостоятелно) и същевременно да поддържа и увеличава нивото на тестостерона, като това качество е по-силно изразено при соевия, отколкото при суроватъчния протеин, приемани поотделно.
С това ново изследване би трябвало да се сложи край на практиката на производителите на суроватъчен протеин, които, представяйки продуктите си като по-добри за изграждане на мускули от други видове протеин и възползвайки се от наивността на повечето спортисти, повишават драстично техните цени.

Източник:http://peak.bg
назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Решила мечката да води заека в горската дискотека.
- Ами тигрите на барплота? Ония с ланците? Ще ме глътнат и няма да ме усетят - опъва се заека.
- Няма страшно, зайче. Аз съм говорила с тигрите - рекла Меца.
Влизат в дискотеката и заека като вижда тигрите трепери.
- Спокойно зайче, не се притеснявай. Отивам до тоалетната и се връщaм до минута. Говорила съм с тигрите няма страшно - рекла пак Меца.
Докато Мечката била в тоалетната, влязла една камила.
Заека беж да го няма, през девет дерета в десетото.
На другия ден мечката пита заека защо е избягал.
- Как да не бягам бе Мецо! В дискотеката влезе един кон - като видях как са го изгърбили ония от барплота крила ми поникнаха.
Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.5669s