Фитнес БГстатии

 

За и против спортното хранене

За и против спортното хранене - Фитнес БГ
Още откакто се е появило т.нар. спортно хранене поражда доста спорове. Според някои диетолози то е заплаха (особено за начинаещите) с нарушения във функционалната система на организма, с лекарствена зависимост, с пълно изгубване на работоспособността. Но като че ли с течение на времето повечето специалисти изоставят най-острите нападки, като все пак предупреждават да се внимава.

Задачата на спортното хранене е да помогне на тези, които се занимават със спорт, фитнес, танци и други видове физическа активност да намалят наднорменото си тегло или да повишат мускулната си маса.

Спортното хранене не е комплект от хранителни добавки! Неговите основни компоненти са протеините, креатинът и т.нар. гейнъри, които са продукти от преработването на натуралните хранителни суровини.

Един от най-важните елементи на храненето е протеинът – концентрирана белтъчина от животински или растителен произход, получена от натурални продукти по различен начин.

Занимаващите се активно със спорт често страдат от недостиг на протеини. Именно в този случай трябва да се спазва диета с повишено съдържание на белтъчини, която ще възстанови и поддържа равновесието в организма.

Гейнърите са коктейли с повишено съдържание на белтъчини и въглехидрати. Те спомагат за по-бързото натрупване на мускулна маса и за възстановяването на енергията, изразходена по време на тренировките. Този тип продукти е особено привлекателен за хората, които искат по-бързо да натрупат мускулна маса, но не и за развитието на релефните мускули (това може да се постигне само чрез упорити тренировки и засилено спортно хранене).

Термогенните комплекси, способстващи за изгарянето на мазнините, активизират обмена на веществата за сметка на ускоряването на клетъчно ниво на въглехидратно-мастния обмен и извеждането от организма на продуктите от обмяната на веществата. Но този процес не протича еднакво при всички - при някои той е по-бърз, при други – по-бавен.

Термогенните комплекси съдържат разнообразни съставки,в това число зелен чай и кофеин. Според някои експерти, те повишават имунитета и увеличават способността на организма да изразходва калориите, способствайки за изгарянето на мазнините. Но други съветват да се избягва употребата на кофеин, тъй като превъзбужда нервната система.

Спорен е и въпросът за употребата на стероидите, които по своята структура са много близки до тестостерона. Практически те влияят на всички видове обмяна на веществата, а тяхното използване позволява за кратко време да се увеличи мускулната маса и да се намали процента на мастната тъкан.

Но според класификацията на спортните организации стероидите са допинг. Те предизвикват необратими промени в организма (например нарушение във функциите на имунната система, повишаване нивото на холестерола в кръвта), които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Прекомерната употреба на спортното хранене може да превърне положителния ефект от занимания с бодибилдинг и фитнес в отрицателни. Най-добре е то да бъде само допълнителен елемент към правилното физическо натоварване, като всеки трябва предварително да се посъветва с лекар и едва след това да реши кое е приемливо за него и кое не.

Източник:http://zdrave.bgназад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Нощ. Ню Йорк. Мутра спира такси.
- Пич, карай към Пловдив…
- Абе, ти да не си луд…
- Слушай какво, пич! Виждаш ли тоя куфар? В него има половин милин долара…
- ОК! Стария или новия град?


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.5582s