Фитнес БГстатии

 

Физическата активност - важен фактор за вашето здраве.

Физическата активност - важен фактор за вашето здраве. - Фитнес БГ
Защо физическата активност и упражнения са важни?

Термините физическа активност и физически упражнения на пръв поглед изглеждат като синоними, но в действителност са коренно различни.

Физическата активност представлява всяко движение на тялото, при което мускулите се съкращават и метаболизмът се усилва. Всяко действие – от миене на съдове до игра на хокей на лед, спада към “Физическа активност”

Упражнението е подкатегория на физическата активност. То представлява точно структурирана програма от движения, насочена към постигане или поддържане на добра физическа форма.

Нивото на физическата активност може да варира от заседнал начин на живот или липсата на всякакво „смислено” движение до високо ниво от тренировъчни упражнения, извършвани от добре трениран атлет. Ако в момента водите заседнал начин на живот, постепенното увеличаване на физическата активност е добро начало.

Ще се наложи да изградите определена програма от физически упражнения, за да продължите “нагоре”. Веднъж, след като започнете с упражненията, периодично трябва да проверявате своето “фитнес ниво” и своя прогрес.

Един от най-важните критерии, по който може да определите дали сте във форма, е способността да извършвате някои физически дейности като например ходене, навеждане, слизане, изкачване на стълби без да изпитвате болка или дискомфорт. Добър индикатор за вашето “фитнес ниво” са минутите/часовете по време, на които извършвате физическа работа всяка седмица или калориите, които изгаряте.

Как вашият организъм отговаря на физическата активност и упражнения?

Когато заповядате на тялото си да извърши някакво движение – дори понякога толкова просто - като да преминете през стаята, клетките ви “напускат” стационарните си състояния. Това, което ще последва, зависи от сложни физични механизми, които осигуряват клетките с допълнителна енергия, необходима за по-голямото натоварване.

Първото и най-важно нещо е да се осигури допълнително кислород за клетките. В резултат дихателната и сърдечно-съдова система се активизират, за да доставят необходимата богата на кислород кръв до работещите мускули. Ускореният метаболизъм в случая води до отделяне на по-голям брой отпадни продукти, които се транспортират обратно до белите дробове и бъбреците, откъдето се премахват от организма. Друг краен продукт е топлината. Потенето – признакът за напрегната работа – е механизъм на тялото, охлаждащ кожата и поддържащ постоянна телесната температура.

Ползата от физическата активност и упражнения

Физическата активност и упражненията са “ключът” към здравословен начин на живот, не само защото Ви карат да се чувствате и изглеждате по-добре, но и защото са важни за подобряването на здравето и удължаването на живота. Те намаляват риска от фатални заболявания като инфаркт, диабет и рак. Ето само някои от чудотворните ефекти на физическите упражнения:
- по-ниска вероятност за ранна смърт
- по-ниска вероятност за инфаркт
- Хипертония ( ако кръвното ви налягане вече е повишено, по този начин можете да го понижите )
- по-добър контрол на телесната маса
- по-нисък риск от диабет
- по-нисък риск от рак на дебелото черво
- увеличава здравината на костите
- по-нисък риск за развитие на депресия и тревожност
- увеличава енергията

Източник:http://doctorbg.com

 


назад

Fitness.bg on Facebook

ВИЦОВЕ

Една мутра говори по телефона и спори!
-Господине имате да ми давате 2 милиона, но 2 милиона има 12 нули!
-Да, имам да ви връщам 2 милиона, но 2 милиона има 6 нули!
Мутрата вика секретарката си Роси.
-Роси, колко нули има 1 милион?
-Един милион има 6 нули-отговаря Роси
-Видя ли бе щом 1 милион има 6 нули значи 2 милиона има 12 нули!


Copyright © 2009 Fitness.bg За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн
14 queries executed; Script time: 0.7041s