Аспартамът е изкуствено
получен подсладител (заместител на захарта). Представлява дипептид на
аминокиселините аспарагинова киселина и фенилаланин.Открит е през 1965 година
от Джеимс М. Шлатер.Химическо му наименование е N-(L-α-аспартил)-L-фенилаланин,
1-метил естер. Аспартамът е познат под търговските имена Нутрасуит
(NutraSweet), Химическата му формула е C14H18N2O5.Аспартамът
е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. В много страни, сред които и
България, производителите на храни и напитки са длъжни да посочат на етикетите
на своите продукти, ако те съдържат аспартам. Поради ниската си калоричност
днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои
разновидности на Кока Кола, Фанта, Пепси, повечето разтворими сокове), както и
в някои медикаменти.Използва се също така при приготвянето на дъвки без захар,
както и в производството на диетични храни и храни, предназначени за диабетици.
Поради
високото си съдържание на фенилаланин, аспартамът не е подходящ за лица,
страдащи от фенилкетонурия.
Безопасността
на аспартама в последните години търпи остри критики. Преди всичко това се
свързва с отделяния, при преработката му в човешкото тяло, метанол (метилов
алкохол). Някои автори изказват опасения и заради повишаването на нивата от фенилаланил
в организма (предразполага към образуването на мозъчни тумори), вследствие
ежедневната употреба на аспартам в напитките и храните.
Аспартамът
се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в
храни и напитки е одобрен от Европейската Агенция по Безопасност на Храните
(EFSA). Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му
консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона.
Copyright © 2009 Fitness.bg | За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка | Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн |