Холестеролът (наричан някога
холестерин) е стерол (комбинация
между стероид и алкохол) и липид, съдържащ се в
клетъчните мембрани
на всички тъкани на човешкото тяло и
транспортирано в кръвната плазма на
всички животни. Минимални
количества холестерол се съдържат и в мембраните при растенията.
Холестеролът е бяло мазно вещество,
неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. Промишлено
холестеролът се получава от говежди гръбначен мозък или от ланолин.
Името на
холестерола идва от гръцкото chole- (жлъчка) и stereos (твърд) и химическата наставка „-ол“
за алкохол, тъй като учените за първи път откриват и идентифицират холестерол в
твърда форма в жлъчни камъни през
1784 г.
Химична
структура и наименование
Молекулната маса на
холестерола е 386,65. Неговото наименование по номенклатурата на IUPAC e: "(3S, 8S,
9S, 10R, 13R, 14S, 17R) - 10, 13 - диметил - 17 - [(2R) - 6 - метилхептан - 2 -
ил ] - 2, 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 16, 17 - додекахидро - 1H -
циклопентафенантрен - 3 - ол". В основата на въглеродния му скелет стои
циклопентанперхидрофенантреновото ядро.
Биологични
функции на холестерола
Холестеролът е
нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския
организъм.
Той е необходим за
синтеза на:
и още десетки
метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната
обмяна.
Метаболизъм
на холестерола в човешкия организъм
Човешкият организъм
може да си синтезира до 80% от холестерола, който му е необходим. Нормалната
синтеза е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса. Новосинтезираният
холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб. Там
холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в липопротеидни
комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins - Cholesterol, LDL-C, наричан от неспециалистите "лош холестерол"). LDL-C разнасят холестерола до
всички клетки и тъкани на човешкото тяло - те много се нуждаят от
него.
При някои обменни
нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките или се
освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава холестеролът се
отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува печално известните
атеросклеротични плаки. В началните стадии тези натрупвания са обратими. В
кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по
стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеиди с висока плътност (High
Density Lipoproteins - Cholesterol, HDL-C). HDL-C отнася холестерола обратно в
черния дроб. Неспециалстите наричат HDL-C "добър
холестерол", но това название е твърде условно. HDL-C се образува само
при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на
кръвоносните съдове.
Трайното повишаване
на нивото на холестерола в кръвта се нарича хиперхолестеролемия. Това е болестно състояние
от групата на дислипидемиите. Важно е да се разбира, че здравият организъм може
да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната. Холестеролът, сам
по себе си, не може да предизвика заболяване. Хиперхолестеролемията не е болест,
а признак на някои болести на обмяната на веществата.
Нормални
стойности на холестерола
Нормалното
съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 - 7,76 mmol/L (около
1,3 - 3,0 g/L). Здрав възрастен човек има около 5 литра кръв и 6,5 - 15,0 грама
холестерол в нея. В целия човешки организъм се съдържат около 250 грама
холестерол.
Когато съотношението
LDL-C / HDL-C < 4, холестеролът не
може да се отложи по стените на кръвоносните съдове.
Съдържание
на холестерол в кръвния серум, mmol/l [1] | ||||
показател |
желателно |
гранично |
болестно | |
Общ
холестерол |
<
5,2 |
5,2 -
6,5 |
>
6,5 |
|
LDL-C |
<
4,0 |
4,0 -
5,0 |
>
5,0 |
|
HDL-C |
>
1,0 |
1,0 -
0,9 |
<
0,9 |
|
LDL-C/HDL-C |
<
4,0 |
4,0 -
5,0 |
>
5,0 |
Холестеролът се
съдържа основно в хранителните продукти от животински
произход.
СЪДЪРЖАНИЕ
НА ХОЛЕСТЕРОЛ В НЯКОИ ХРАНИ, mg/100 g | ||||
Хранителен
продукт |
Холестерол |
Хранителен
продукт |
Холестерол | |
Прясно мляко
2% |
6,7 |
Телешко месо
(шол) |
71,0 |
|
Прясно мляко
3% |
10,0 |
Пиле, бяло месо (без
кожа) |
43,0 |
|
Кисело мляко
2% |
6,7 |
Пиле, бяло месо (с
кожа) |
67,0 |
|
Кисело мляко
3% |
12,0 |
Варена
наденица |
65,0 |
|
Обезмаслена
извара |
5,0 |
Шпеков
салам |
79,0 |
|
Краве
сирене |
70,0 |
Бяла риба
(речна) |
46,0 |
|
Кашкавал
"Витоша" |
100,0 |
Скумрия |
55,0 |
|
Свинско филе (без
кост) |
65,0 |
Краве
масло |
230,0 |
Препоръчителният
прием на холестерол с храната е до 300 mg
(0,3 g) дневно.
Дълбоко
погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани
(хидрирани) такива, заради това, че последните не съдържали
холестерол!
Хидрогенираните
мазнини обаче съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Наситените
мастни киселини увеличават размерите и намаляват плътността на LDL-C, което
значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове.
Транс-мастните киселини блокират мембранните клетъчни рецептори за LDL-C,
възпрепятстват неговото влизане в клетките и значително повишават риска за
отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Категорично е
доказано, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на
сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип
II.
Естествените
растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска
мас) мазнини почти не съдържат
транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са
балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за
човешкото здраве!
Copyright © 2009 Fitness.bg | За нас :: Реклама :: Права :: Карта на сайта :: Контакти и въпроси :: Условия за доставка | Изработено от СТЕНИК Уеб Дизайн |